România sprijină Republica Moldova în atragerea de fonduri europene

Trasarea liniilor directorii cu privire la sprijinirea și îndrumarea instituțiilor din Republica Moldova – țară candidat la aderare la Uniunea Europeană – de către partenerii din România, în vederea realizării de proiecte europene, a fost obiectivul principal al conferinței cu genericul „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”, organizată de Consiliul Județean Maramureș din România, în parteneriat cu Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la Baia Mare. Dialogul este necesar în vederea realizării cu succes a proiectelor europene și în vederea aprofundării politicilor publice bilaterale moldo-române.

Discuțiile cu participarea reprezentanților administrației publice din România și Republica Moldova s-au axat, îndeosebi, pe planurile comune privind parcursul integrării în Uniunea Europeană. 

„Este datoria noastră să oferim tot sprijinul necesar fraților noștri de peste Prut în demersul de integrare în UE, prin schimburi de bune practici, dar și prin consolidarea parteneriatelor interinstituționale, care să crească considerabil rata de absorbție a fondurilor de pre-aderare la UE a Republicii Moldova”, a precizat Ionel Bogdan, președintele administrației județene.

„Absorbția într-o proporție cât mai mare a fondurilor europene disponibile în curând, în contextul preaderării Republicii Moldova la UE, poate fi asigurată doar printr-un management adecvat noilor oportunități al administrațiilor publice centrale și locale. Doar astfel vom realiza implementarea standardelor europene, astfel impulsionând integrarea europeană a Republicii Moldova”, a menționat Petru Tataru, secretarul general al Ministerului Mediului al republicii Moldova.

În cadrul reuniunii au avut loc discuții aplicate, cu cât mai multă finalitate pentru reprezentanții autorităților din Republica Moldova. Partenerii români au transmis bune practici participanților din Republica Moldova, astfel încât aceștia să fie cât mai pregătiți pentru depunerea de proiecte și, implicit, să atragă fonduri europene.

La eveniment au participat și Adrian Răulea, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Cristian Ioan Haiduc, subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice; Dinu Iancu Sălăjanu, președinte Consiliul Județean Sălaj; Rudolf Stauder, prefectul Județului Maramureș; Doru Dăncuș, viceprimar Municipiul Baia Mare; Preasfințitul Părinte Iustin, Episcop al Maramureșului și Sătmarului.

Republica Moldova a fost reprezentată de peste 40 de reprezentanți.

Sursa:mediu.gov.md