Ecologiștii îi avertizează pe japonezi: Nu consumați carne de delfin otrăvită cu mercur

În Japonia, un militant pentru conservarea mediului marin a cerut poliției să retragă carnea de delfin de la vânzare, deoarece a fost testată și s-a demonstrat că aceasta conține niveluri de mercur de 100 de ori mai mari decât nivelul de siguranță permis.

Potrivit cotidianului The Guardian, organizația Action for Dolphins (AFD) i-a avertizat pe japonezii și pe locuitorii din Pacific care consumă în mod regulat carne de delfin, că este timpul să „schimbe meniul”. Organizația afirmă că nu se face nimic în acest sens – poluarea oceanelor lumii cu deșeuri ale industriei chimice și ale agriculturii continuă.

Examinările medicale ale persoanelor care mănâncă în mod regulat produse din cetacee au demonstrat că mercurul și alte substanțe toxice pot avea efecte negative asupra dezvoltării fetale, asupra sistemului nervos și a memoriei umane și cresc riscul de boală Parkinson, hipertensiune și ateroscleroză.

„Problema este că oamenii nu sunt informați cu privire la efectele nocive ale cărnii de delfin, nu există o etichetare specială pe ambalaje. Oricine poate cumpăra carne otrăvită, inclusiv femeile însărcinate”, se îngrijorează Hannah Tate, director executiv al AFD. Ea speră că acțiunea concertată a ecologiștilor și a poliției va duce la retragerea „delicateselor toxice” din supermarketuri, restaurante și magazine online.

Între timp, în satul pescăresc Taiji, localnicii continuă să ucidă sute de delfini, recoltând carnea lor pentru a o vinde pe piață și pentru a distra turiștii din întreaga lume. Unii dintre delfini sunt păstrați în viață și vânduți la acvarii și parcuri marine.

Într-un interviu acordat în urmă cu câțiva ani, vânătorii locali de delfini au declarat pentru The Guardian că nu fac decât să apere industria tradițională și i-au acuzat pe opozanții acestei vânători că încearcă să distrugă obiceiurile culinare din zonă.

Testele efectuate de AFD în 2020 și 2021 au demonstrat că nivelurile de mercur din carnea de delfin erau de 12-25 de ori mai mari decât limita reglementată. În 2021, organizația a lansat un dosar penal împotriva vânzării de carne toxică de balenă și delfin, dar procuratura, în urma consultării cu autoritățile, a decis să nu ia măsuri.