Savanții: Suprafața oceanelor lumii s-a încălzit până la un nivel record

Oamenii de știință avertizează cu privire la o creștere a valurilor de căldură dinspre mare, ceea ce va duce la un risc sporit de fenomene meteorologice extreme.

Temperaturile de la suprafața oceanelor la nivel global au atins un nivel record de când au început observațiile prin satelit, ceea ce a dus la valuri de căldură pe litoral în întreaga lume, potrivit guvernului american.

Oamenii de știință din domeniul climei au declarat că temperatura medie de la suprafața oceanului de la începutul lunii aprilie a fost de 21,1°C, depășind precedentul maxim de 21°C stabilit în 2016, potrivit The Guardian.

Fenomenul La Niña din Oceanul Pacific a contribuit la scăderea temperaturilor și la atenuarea efectului creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră. Dar oamenii de știință au declarat că acum căldura se ridică la suprafața oceanului, ceea ce ar putea crește riscul de vreme extremă și ar putea contesta și mai mult recordurile de căldură la nivel global.

„La Niña s-a încheiat. Această perioadă rece prelungită a scăzut temperaturile medii globale la suprafață, în ciuda creșterii gazelor cu efect de seră din atmosferă. Acum că s-a încheiat, putem vedea că semnalul schimbărilor climatice se manifestă clar și răspicat”, a declarat cercetătorul Mike McFadden.