Executivul a aprobat Regulamentul privind etichetarea ecologică

Produsele și serviciile care au un impact redus asupra mediului vor fi promovate printr-un sistem voluntar de etichetare ecologică. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executiv, la inițiativa Ministerului Mediului.

Aplicarea etichetei ecologice va asigura informarea consumatorilor despre calitatea produselor și va contribui la dublarea volumului exporturilor de produse și servicii autohtone ecologice pe piața UE.

Regulamentul privind etichetarea ecologică stabilește cerințele, procedura de verificare a conformității produselor și serviciilor, criteriile de acordare a etichetei ecologice, precum și procedura de monitorizare a produselor și serviciilor etichetate ecologice. Astfel, va fi evitată informarea eronată a consumatorului asupra calității produsului. În prezent, unii agenți economici utilizează nejustificat inscripții precum „ecologic”, „verde”, „eco”.

„Prin aplicarea Regulamentului, se urmărește asigurarea unei concurențe loiale, menținerea și justificarea încrederii consumatorilor în produsele și serviciile etichetate ecologic, reducerea impactului negativ al consumului și producției asupra mediului, sănătății, climei și resurselor naturale”, a declarat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

Regulamentul a fost elaborat de Ministerul Mediului cu suportul proiectului regional EU4Environment pentru țările Parteneriatului Estic (UNEP/AO EcoContact), finanțat de Uniunea Europeană.

Sursa: mediu.gov.md