Războiul provocat de Rusia ucide delfinii: oamenii de știință, îngroziți de constatări

Oamenii de știință din Polonia și Ucraina au dovezi că delfinii din Marea Neagră sunt în pericol de dispariție din cauza activității navelor de război rusești. Acest lucru a fost transmis de Radio Polonia, citând rezultatele unui studiu publicat în International Journal of Biology Letters.

Se menționează că primele rapoarte privind delfinii morți care au fost aduși la țărm în Marea Neagră au apărut imediat după izbucnirea războiului din Ucraina.Cercetarea a început în mai 2022 și a durat trei luni.

Conform cercetărilor, delfinii și marsuinele mor în timpul operațiunilor navale din mai multe motive. Mulți dintre ei au murit ca urmare a rănilor provocate direct de exploziile din Marea Neagră. Sursele numeroaselor explozii au fost minele, bătălia navală pentru Insula Șerpilor și bombardamentele rusești asupra portului Odessa.

Alți delfini mor din cauza bolii de decompresie, deoarece exploziile îi fac să iasă la suprafață prea repede din cauza exploziilor.

Sonarele folosite de marina militară pentru a detecta submarinele, a ghida torpilele și a sonda fundul mării reprezintă, de asemenea, o amenințare serioasă, potrivit oamenilor de știință.

„Delfinii și marsuinii din Marea Neagră sunt următoarele victime ale războiului din Ucraina. Potrivit estimărilor noastre, între 37.000 și 48.000 dintre aceste mamifere marine au murit în doar trei luni, rezultatele cercetărilor noastre sunt șocante”, a declarat profesorul Universității Rzeszow, Dr. Ewa Węgrzyn.

Sursa: UNIAN