BERD oferă un grant de 5,6 milioane euro pentru gestionarea deșeurilor în 3 raioane

Astăzi, 30 martie, a fost semnat un Acord de Grant în valoare de 5,6 milioane euro pentru deșeuri solide mai ecologice în Moldova, de către Vicepreședintele BERD pentru Politici și Parteneriate, Mark Bowman și ministra finanțelor, Veronica Sirețeanu, la care a participat și ministra mediului, Iordanca-Rodica Iordanov. Finanțare este crucială pentru investițiile în domeniul deșeurilor solide pentru 3 raioane, unde în 2023 va începe construirea infrastructurii moderne de transferare și sortare a deșeurilor.

Circa 185.000 de persoane din Nisporeni, Ungheni și Călărași vor beneficia de un sistem modern de gestionarea durabilă a deșeurilor. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a mobilizat 5,6 milioane de euro ca finanțare nerambursabilă din partea Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P) pentru prima regiune în cadrul primului proiect de gestionare a deșeurilor solide la scară largă din Moldova.

Vicepreședintele BERD pentru Politici și Parteneriate, Mark Bowman a declarat: „Suntem încântați să acționăm ca un catalizator pentru parteneriate financiare, precum cel cu E5P pentru a sprijini calea Moldovei către un viitor durabil din punct de vedere ecologic”.

Această finanțare completează un împrumut suveran de 25 milioane euro acordat de BERD Guvernului Republicii Moldova, parte a unui pachet de finanțare mai larg, cu un împrumut suplimentar din partea Băncii Europene de Investiții și granturi investiționale din partea altor donatori bilaterali.

Fondul E5P în Moldova totalizează 50 milioane euro și include o contribuție de 1 milion euro din partea Moldovei. Uniunea Europeană este cel mai mare contribuitor, cu 28,95 milioane euro. Alți donatori includ Republica CehăDanemarcaEstoniaFinlandaGermaniaLituaniaNorvegiaPoloniaRomânia, a Republica Slovacă și Suedia.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat: „Uniunea Europeana este cel mai mare donator în cadrul E5P. Acest grant de 5.6 milioane euro va contribui la un sistem mai verde, ecologic de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Călărasi, Nisporeni și Ungheni.  La fel, acesta vine în sprijinul eforturilor Moldovei ca și țară candidată pentru aderarea la UE în a se alinia la standardele UE în ce privește prevenirea impactului negativ cauzat de deșeuri, consolidarea eficientizării resurselor, cât şi reducerea emisiilor de gaze de seră”.

Acesta este primul proiect multi-regional de gestionare a deșeurilor solide din țară. Este un pas important către o soluție durabilă pentru serviciile de gestionare a deșeurilor solide și se așteaptă  ca acesta să servească drept model pentru un sistem durabil de gestionare a deșeurilor solide în întreaga țară. Proiectul va finanța achiziționarea de active pentru colectarea și transportarea deșeurilor, cum ar fi containere pentru deșeuri și vehicule de colectare, precum și construcția de infrastructura de sortare și tratare a deșeurilor solide, cum ar fi depozite de deșeuri și instalații de sortare și tratare a materialelor.

BERD este un important investitor instituțional în Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste 2 miliarde euro în țară prin intermediul a 160 de proiecte, cu 52% din portofoliul său în infrastructură durabilă. Comunicatul oficial în englecă îl găsiți anexat.

Sursa:mediu.gov.md