Spitalul raional Sîngerei va folosi energie fotovoltaică, datorită sprijinului oferit de PNUD și GEF

O treime din consumul anual de energie electrică a spitalului raional Sîngerei va fi generată de un sistem fotovoltaic, instalat pe acoperișul instituției cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova și al Facilității Globale de Mediu (GEF). Instalația a fost dată în exploatare astăzi, 27 martie 2023, și are o putere totală de 84 kW. 

Spitalul raional Sîngerei a fost selectat în calitate de instituție beneficiară în urma unui concurs public lansat în vara anului 2021 de PNUD Moldova, în parteneriat cu Green City Lab Moldova. La competiție au participat 18 instituții publice din șapte raioane ale Republicii Moldova. În urma evaluării, au fost selectate două locații pentru instalarea panourilor fotovoltaice: Spitalul raional Sîngerei și Centrul de plasament din Sculeni, raionul Ungheni

Instalațiile fotovoltaice sporesc reziliența energetică a celor două instituții prin reducerea consumului de energie electrică din rețeaua centralizată și, nemijlocit, implică facturi mai mici. 

„Implementarea unor asemenea proiecte de eficiență energetică a devenit posibilă odată cu dezvoltarea în legislația națională a mecanismului de contorizare netă. Anume acest mecanism este unul de succes, deoarece necesită investiții mai mici. Nu e nevoie de acumulatoare costisitoare, acest rol jucându-l rețeaua electrică centrală. Vom dezvolta acest mecanism în continuare, pentru ca orice instituție publică să poată beneficia”, a afirmat Victor Parlicov, Ministrul Energiei.

Potrivit calculelor preliminare, instalația de pe acoperișul spitalului raional Sîngerei urmează să genereze anual peste 100 mii de kWh, ceea ce reprezintă circa 30 la sută din necesitatea anuală curentă de energie electrică a instituției. 

„Instalația fotovoltaică a spitalului Sîngerei va acoperi aproximativ 30% din necesarul anual de energie. Acesta este un exemplu excelent de parteneriat dintre autoritățile locale, societatea civilă și partenerii de dezvoltare, care are potențialul de a fi preluat de alte instituții publice, pentru a economisi costuri care pot fi redirecționate către alte necesități ale beneficiarilor”, a spus Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă interimară PNUD în Republica Moldova.

Costurile totale ale sistemului fotovoltaic și al lucrărilor de modernizare a rețelelor electrice a fost de aproximativ 98,6 mii dolari SUA. Resursele financiare au fost oferite de PNUD Moldova și GEF și urmează să fie restituite timp de maxim șapte ani de Consiliul raional Sîngerei, din contul economiilor la consumul de energie electrică. Banii vor fi utilizați ulterior pentru implementarea altor proiecte de eficiență energetică. 

„Orice investiție în spital sporește calitatea serviciilor medicale oferite pacienților. Datorită investițiilor făcute de-a lungul anilor, spitalul nostru este unul dintre cele mai dezvoltate în țară”, spune Vasile Malcoci, directorul interimar al spitalului raional Sîngerei.

Clădirea spitalului raional Sîngerei a fost dată în exploatare în anul 1967 și are o capacitate totală de 180 de locuri. 

Sursa:undp.org