Comisia globală pentru economia apei estimează că cererea de apă dulce va depăși oferta cu 40 % până la sfârșitul acestui deceniu. Această situație este afectată de utilizarea nesustenabilă a resurselor de apă, de problemele legate de alocarea investițiilor și de ajutorul insuficient acordat țărilor în curs de dezvoltare.
Raportul a fost publicat înaintea Conferinței ONU privind apa. În el, autorii fac apel la o regândire a modului în care este folosită apa în întreaga lume. Documentul prezintă șapte recomandări cheie. Printre acestea se numără schimbarea guvernanței globale a apei, creșterea investițiilor în gestionarea apei prin intermediul parteneriatelor public-private, stabilirea unor prețuri corecte pentru apă și crearea unor „parteneriate echitabile pentru apă” pentru a atrage finanțare pentru proiecte de apă în țările în curs de dezvoltare și cu venituri medii.
„În fiecare an, în întreaga lume, peste 700 de miliarde de dolari SUA sunt acordate subvenții pentru agricultură și resursele de apă, iar acestea contribuie adesea la un consum excesiv de apă. De asemenea, trebuie abordate scurgerile de apă, iar refacerea sistemelor de apă dulce, cum ar fi zonele umede, ar trebui să devină o altă prioritate”, precizează The Guardian.
Conferința ONU privind apa, condusă de guvernele Olandei și Tadjikistanului, are loc la New York. Au fost invitați lideri mondiali, majoritatea țărilor fiind reprezentate de miniștri sau de înalți funcționari. Aceasta este prima reuniune a ONU unde sunt discutate subiecte despre resursele de apă, în mai bine ultimile de patru decenii.
Menționăm că Republica Moldova este reprezentată la Conferința ONU privind apa de ministra Mediului Rodica Iordanov.