Climatologii au aflat cât de mult CO2 a fost emis în atmosferă din cauza incendiilor de vegetație din 2021

Cercetătorii în domeniul climei au stabilit că incendiile de pădure din 2021 au eliberat în atmosferă aproximativ 25% din totalul emisiilor de dioxid de carbon, un record care este de aproximativ 1,5 ori mai mare decât valorile tipice din ultimii 20 de ani.

„Observațiile și calculele noastre demonstrează că incendiile de vegetație din 2021 au stabilit un nou record pentru emisiile de dioxid de carbon. Aceste incendii au fost o consecință logică a două decenii de încălzire rapidă și secete masive în nordul Canadei și în Siberia. Din păcate, ne așteptăm că acest record, nu se va menține mult timp”, a declarat profesorul Steven Davis, de la UCI, citat de biroul de presă al universității.

Una dintre cele mai periculoase consecințe ale schimbărilor climatice, consideră experții, este creșterea frecvenței și amplorii incendiilor de pădure din ultimii ani. În special, numai în 2020 și 2021, incendiile de vegetație din California au afectat peste 1,7 și 1,1 milioane de hectare de păduri. Incendii de o amploare similară au avut loc în Australia în 2019-2020.

Profesorul Davies și colegii săi au constatat că creșterea numărului de incendii din ultimii ani a stabilit un nou record pentru emisiile de CO2 asociate cu aceste dezastre. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie analizând datele colectate de sateliții climatici care au analizat pădurile de la latitudini temperate și subtropicale între 2000 și 2021.