De Ziua mondială a faunei sălbatice, ONU face apel la conservarea biodiversității planetei

Un milion de specii de animale și plante sălbatice sunt pe cale de dispariție. Criza biodiversității reprezintă o amenințare reală pentru omenire, care utilizează în mod activ resursele vieții sălbatice. ONU ne reamintește acest lucru cu ocazia Zilei mondiale a faunei sălbatice.

Fauna sălbatică este o sursă de multe materiale, energie și hrană, iar plantele sălbatice sunt folosite pentru a crea medicamente. ONU subliniază că păstrarea biodiversității este una dintre prioritățile de top ale comunității internaționale.

„Un milion de specii sunt pe cale de dispariție din cauza distrugerii habitatelor, a poluării cu combustibili fosili și a agravării crizei climatice. Trebuie să punem capăt acestui război împotriva naturii”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

Tema pentru Ziua mondială a faunei sălbatice din 2023 este „Parteneriate pentru viața sălbatică”. Aceasta este menită să evidențieze rolul activiștilor care promovează diverse inițiative pentru conservarea vieții sălbatice. Parteneriatele pot fi inițiative la scară largă sau la scară mică, la nivel local. Acestea pot varia de la organizarea unui târg în școli în beneficiul unui grup de conservare a naturii până la o campanie foto online pentru a sensibiliza populația cu privire la speciile pe cale de dispariție.

„După cum arată clar tema din acest an, „Parteneriate pentru conservarea vieții sălbatice”, trebuie să colaborăm cu guvernele, societatea civilă și sectorul privat pentru a transforma angajamentul în acțiune”, a declarat Guterres.

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la adoptarea Convenției privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție. Acest acord internațional între guverne a fost semnat pentru a se asigura că comerțul cu animale și plante sălbatice nu amenință supraviețuirea speciilor. În prezent, acesta oferă diferite grade de protecție pentru mai mult de 37 000 de specii de animale și plante.

Cu ocazia Zilei mondiale a faunei sălbatice, ONU sărbătorește rolul pe care Convenția l-a jucat timp de 50 de ani în conservarea vieții sălbatice și a biodiversității.