Rușii au provocat pierderi de aproape 1.900 de trilioane de grivne mediului ambiant din Ucraina

„Într-un an de război ruso-ucrainean la scară largă, agresorul a provocat daune de aproape 1,9 trilioane de grivne mediului ucrainean”, a declarat ministrul protecției mediului și resurselor naturale, Ruslan Streleț

„Într-un an de război, noi, împreună cu specialiștii Inspecției de Stat pentru Mediu, am documentat deja peste 2.300 de infracțiuni împotriva naturii. Valoarea pagubelor ajunge la aproape 1.900 de trilioane de grivne”, afirmă ministrul. „Aproape 500 de mii de hectare sunt acum sub ocupație sau se află într-o zonă de război. 2,4 milioane de hectare de păduri au fost deja defrișate și trebuie să fie restaurate”.

Potrivit lui Streleț, 10 parcuri naturale naționale, 8 rezervații și 2 rezervații ale biosferei sunt sub ocupație.

Aproximativ 600 de specii de faună și 750 de specii de floră sunt amenințate cu dispariția, în special speciile aflate în cartea roșie. Deja au fost înregistrate aproximativ o mie de decese de delfini pe coastele Ucrainei, Bulgariei și Turciei.

În plus, partea cea mai dezvoltată din punct de vedere industrial a Ucrainei se află în zona de război. Au fost ocupate 132 de zăcăminte minerale, iar pierderile din industrie au ajuns la 7,76 trilioane de grivne pe an.

Acțiunile Rusiei contribuie, de asemenea, la criza climatică, provocând 33 de milioane de tone suplimentare de emisii directe de dioxid de carbon în atmosferă. Mai mult de 23 de milioane de tone de gaze cu efect de seră au fost eliberate în atmosferă numai în timpul operațiunilor militare, prin incendii de păduri, instalații agricole și de altă natură.