Associated Press : Zeci de vagoane cu substanțe periculoase au deraiat și au izbucnit în flăcări în SUA

Deraierea unui tren de marfă în Ohio, în apropiere de linia de demarcație cu statul Pennsylvania, a lăsat sâmbătă o masă de vagoane de marfă mutilate și carbonizate și flăcări, în timp ce autoritățile au demarat o anchetă federală și au monitorizat calitatea aerului din cauza diferitelor substanțe chimice periculoase transportate.

Aproximativ 50 de vagoane au deraiat în East Palestine, vineri, în jurul orei 21.00 EST, în timp ce un tren transporta o varietate de produse de la Madison, Illinois, la Conway, Pennsylvania, a declarat sâmbătă operatorul feroviar Norfolk Southern. Nu au existat informații imediate cu privire la cauza deraierii. Nu au fost raportați răniți sau pagube al diverselor structuri.

„Incendiul  s-a extintins pe aproximativ lungimea vagoanelor deraiate”, a declarat sâmbătă seara Michael Graham, membru al Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor. „De atunci, incendiul a scăzut în intensitate, dar rămâne activ, iar cele două șine principale sunt încă blocate.”

Norfolk Southern a declarat că 20 dintre cele peste 100 de vagoane erau clasificate ca transportând materiale periculoase – definite ca fiind încărcături care ar putea prezenta orice fel de pericol „inclusiv materiale inflamabile, combustibili sau riscuri pentru mediu”. Graham a declarat că 14 vagoane care transportau clorură de vinil au fost implicate în deraiere „și au fost expuse incendiului”.

Clorura de vinil, folosită la fabricarea rășinii din plastic dur de clorură de polivinil folosită într-o varietate de produse din plastic, este asociată cu un risc crescut de cancer de ficat și alte tipuri de cancer, potrivit Institutului Național de Cancer al guvernului federal. Oficialii federali au declarat că sunt îngrijorați și de alte materiale posibil periculoase.

Primarul Trent Conaway, care a declarat anterior starea de urgență invocând „deraierea trenului cu materiale periculoase”, a menționat că senzorii de monitorizare a calității aerului, pe o zonă de o milă, în care s-a ordonat evacuarea, nu au indicat valori periculoase.