Suport financiar pentru managementul integrat al deșeurilor

Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre țara noastră și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, în sumă de 25 milioane de euro. Conform documentului, urmează să fie creată infrastructura regională de gestionare a deșeurilor care va aduce mai multe beneficii economice, sociale și de mediu.

Potrivit acordului, proiectul urmează a fi finanțat cu participarea în cote egale a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în baza promovării prezentului Acord de împrumut, și cu participarea Băncii Europene pentru Investiții. Ratificarea Contractului de finanțare permite inițierea procesului de accesare a finanțării pentru dezvoltarea infrastructurii de management al deșeurilor conform standardelor UE.

Acesta urmează să fie implementat prin intermediul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului. Suportul financiar va contribui la crearea unei infrastructuri moderne de management integrat al deșeurilor, axat pe economia circulară, în scopul reîntoarcerii în circuitul economic a deșeurilor.

BERD este un important investitor instituțional în Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste 1,8 miliarde euro în țară prin 158 de proiecte, cu 57% din portofoliul său în infrastructură durabilă.

Sursa: mediu.gov.md