Modernizare serviciilor meteorologice, perspectivă prezentată de Meteo France International

Meteo France International a venit cu o propunere de a dezvolta serviciile meteorologice de stat prin crearea unei infrastructuri moderne, echipamente de ultimă generație, instruiri și asistență continuă. Proiectul are drept scop îmbunătățirea calității prognozelor meteo și sporirea previziunilor în fața fenomenelor extreme.

Proiectul prezentat azi, în cadrul unei întruniri la Ministerul Mediului, prevede oferirea de echipamente noi pentru SHS și stații de observare, controlul calitativ al datelor, sistem integrat de date, care va îngloba necesitățile și așteptările privind colectarea, procesarea și comunicarea acestora, precum și programe de instruire. Principalele beneficii ar fi: reducerea riscurilor legate de efectele condițiilor meteorologice extreme, asigurarea protecției populației și bunurile acestora, grație implementării unui sistem de avertizare timpurie, îmbunătățirea monitorizării indicatorilor privind schimbările climatice și de mediu. Rezultatele obținute vor contribui la îmbunătățirea politicilor de mediu și creșterea reducerii riscurilor.

La ședință a participat Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, directorul Serviciului Hidrometeorolog de Stat, Mihail Grigoraș și directorul Agenției de Mediu, Gavril Gîlcă. Anterior, Serviciului Hidrometeorolog de Stat a beneficiat de asistența tehnică a Meteo France International.

Adaptarea la schimbările climatice prevede modernizarea Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Republica Moldova este tot mai vulnerabilă în fața fenomenelor cum ar fi seceta, inundațiile, înghețurile. Prognoze mai precise și mai rapide ar ajuta populația să ia măsuri timpurii, iar instituțiile statului să fie mai pregătite cu măsuri adaptate la fenomene.

Sursa:mediu.gov.md