Activitatea ,,Danube Oil Company” din Giurgiulești a fost suspendată

Activitatea întreprinderii SRL ,,Danube Oil Company” din Giurgiulești, Cahul a fost suspendată din data de 23 ianuarie curent. Inspectoratul pentru Protecția Mediului a luat această decizie, după ce în cadrul controlului  a depistat mai multe încălcări.

În urma verificărilor s-a constatat că, agentul economic este generator de emisii de poluanți în atmosferă. Întreprinderea activează în lipsa avizului expertizei ecologice de stat și nu deține autorizație de mediu, nici nu sunt stabilite normativele emisiilor admisibile pentru sursele de poluare, ceea ce contravine Legii privind protecția aerului atmosferic, Legii privind protecția mediul înconjurător și Legii privind expertiza ecologică de stat.

Totodată, Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, în comun autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România au prelevat probe de aer în diferite locații din preajma incidentului și pentru diferite condiții meteorologice, cum ar fi direcția vântului, viteza vântului, timp de noapte, timp de zi, etc.

Reieșind din rezultatele investigațiilor efectuate, după incendiul la rezervorul de păstrare a cerealelor în care erau depozitate granulele de șrot de floarea soarelui, din 16 ianuarie curent, care a avut loc în Portul Internațional Liber Giurgiulești, au fost identificate depășiri nesemnificative ale normei sanitare pentru dioxidul de azot, de 1,2 ori. Un nivel sporit al poluării aerului s-a atestat pentru conținutul de fenol, care a depășit norma sanitară de la 2,2 până la 3,8 ori, pentru diferite locații.

Iar după incendiile din 20 și 22 ianuarie curent, rezultatele obținute de la autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România, urmează să fie analizate, generalizate, validate și transmise Ministerului Mediului și Agenției de Mediu din Republica Moldova.

Sursa: mediu.gov.md