Stațiunile de schi din Europa se închid din cauza încălzirii anormale

Climatologii avertizează că, până la sfârșitul secolului, încălzirea globală va pune capăt vacanțelor la schi în Europa, așa cum le știm noi. Vremea neobișnuit de caldă pentru acest sezon și căderile ocazionale de zăpadă au forțat unele stațiuni de schi de la altitudine scăzută să se închidă în ultimele zile, în timp ce Europa a început noul an cu temperaturi record.

Potrivit Sky News, au fost afectate țări populare pentru schi precum: Germania, Franța, Elveția, Polonia și Republica Cehă. Pentru o serie de orașe din aceste țări, turismul de iarnă reprezintă principala sursă de venit.

În special, Varșovia a înregistrat +18,9°C la 1 ianuarie, depășind recordul anterior cu peste 5°C, Olsbach, în sud-vestul Germaniei, a avut +19,4°C, iar Bilbao din nordul Spaniei, a înregistrat +25,1°C. Praga a avut, de asemenea, cel mai călduros Revelion din cei 247 de ani de la înregistrare, cu temperaturi de +17,7°C.

Între timp, potrivit Meteo France, temperatura de sfârșit de an în Franța a fost cea mai ridicată din ultimii 25 de ani. Situația a fost similară în Elveția, unde o stație meteo din Munții Jura a înregistrat o temperatură medie zilnică record de +18,1 grade Celsius pe 31 decembrie.

După cum notează publicația, Alpii de Nord și Pirineii francezi sunt deosebit de afectați de lipsa zăpezii, de ploile abundente și de temperaturile ridicate, unde unele stațiuni, care abia au fost deschise de o lună, au fost nevoite să închidă până la îmbunătățirea situației.

Alte stațiuni au fost nevoite să opereze într-un format redus, putând deschide doar o parte din pârtiile de schi.

În același timp, Adelboden din Elveția, care va găzdui Cupa Mondială de schi sâmbăta viitoare, va trebui să organizeze competiția din acest an pe zăpadă 100% artificială.

În prezent, însă, stațiunile de schi din Alpii de Sud și de pe pârtiile aflate la altitudinea de peste 2.200 de metri au încă suficientă zăpadă pentru sporturile de iarnă. Pe de altă parte, multe orașe de altitudine mai mică își asumă un risc mare și optează din ce în ce mai mult pentru activități pe tot parcursul anului, cum ar fi drumețiile.

Între timp, Wim Thierry, profesor de climatologie la Universitatea din Bruxelles, a făcut o predicție sumbră cu privire la viitorul schiatului în Europa: „Până la sfârșitul secolului se va sfârși pur și simplu schiatul în Alpi așa cum îl știm noi. Aceste probleme se vor agrava în viitor, deoarece zăpada va continua să se topească în timp ce clima se va încălzi”.