Oleksiy Reznikov: Rușii au provocat în Ucraina daune de mediu în valoare de peste 35 de miliarde de dolari

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că ocupanții ruși au provocat pagube în valoare de 35,3 miliarde de dolari mediului înconjurător.

Despre aceasta ministrul a scris pe  Twitter: „Pagubele aduse ecologiei ucrainene de către Rusia sunt estimate la 35,3 miliarde de dolari. Milioane de hectare de rezervații naturale sunt amenințate. Articolul 55 din Primul Protocol interzice războiul împotriva mediului natural prin represalii, dar Rusiei nu-i pasă”.

Reamintim că invazia la scară largă a Ucrainei de către ruși a provocat daune semnificative solului, în special terenurilor agricole ucrainene.

Potrivit președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski, la 13 decembrie 2022, 174.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean erau contaminați cu mine și muniții care nu fuseseră detonate. Apele Mării Negre și ale Mării Azov sunt, de asemenea, contaminate de mine și au pierdut sute de mii de vieți ca urmare a luptelor și a activității navale rusești.

Zeci de râuri au fost poluate. Sute de mine de cărbune sunt inundate. Zeci de industrii periculoase, inclusiv uzine chimice, distruse de bombardamentele rusești. Trei milioane de hectare de pădure din Ucraina au fost devastate de lupte.