Experții britanici prognozează mai multe fenomene meteorologice extreme în 2023

National Trust din Marea Britanie a avertizat că fenomene precum furtunile, seceta și căldura vor deveni o normă în noul an din cauza schimbărilor climatice, titrează ziarul Evening Standard, citând raportul anual al organizației.

„Vor fi mai multe precipitații abundente și veri foarte uscate și călduroase”, afirmă Kate Jones, expert în schimbări climatice.

Organizația prognozează că apariția unor „noi norme”, în special, ar putea duce la fenomene meteorologice și mai extreme decât cele cu care Marea Britanie a trebuit să se confrunte în 2022, când condițiile meteorologice au fost „provocatoare pentru natură”.

Vara călduroasă și precipitațiile scăzute au provocat secarea multor râuri, cursuri de apă și iazuri, ceea ce a afectat culturile și a dus la incendii de pădure, secetă, moartea animalelor și răspândirea gripei aviare. În plus, aproximativ 50% din răsaduri au fost compromise din cauza secetei severe din Cambridgeshire și Oxfordshire.

„Seceta, temperaturile ridicate, furtunile recurente, valurile de căldură atipice, răcirea recentă și inundațiile înseamnă că natura, ca și noi, trebuie să facă față unei noi liste de condiții meteorologice extreme”, spun experții.

National Trust este o organizație britanică non-profit și neguvernamentală. Fundația a fost înființată în 1895. Organizația lucrează în permanență pentru a îmbunătăți habitatele multor specii și pentru a le ajuta să se adapteze la schimbările climatice cauzate de încălzirea globală.