Ministra Mediului s-a întâlnit șefa misiunii OSCE în Moldova

Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov s-a întâlnit cu noua ambasadoare OSCE în Moldova, Kelly Keiderling. În calitate de mediator în procesul de reintegrare a țării, domnia sa este  interesată de obiectivele trasate pentru protecția mediului în regiune.

Șefa Misiunii OSCE, Kelly Keiderling a felicitat-o pe dna Iordanov cu numirea în funcția de ministra a Mediului și a întrebat-o despre pașii pe care îi întreprinde  Ministerul Mediului în localitățile din partea stângă a Nistrului pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediul înconjurător. Dna Keiderling s-a arătat interesată și de viziunea dnei Iordanov în procesul de reintegrare a țării, ținând cont că la moment, autoritățile din Republica Moldova au un control scăzut asupra regiunii și conlucrarea dintre multe instituții ale statului este una insuficientă.

Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a informat delegația că, instituția pe care o conduce își propune să intensifice colaborarea cu mediul de afaceri, societatea civilă, mediul academic și instituțiile responsabile de protecția mediului. ”Este foarte mult de muncă. Ceea ce văd eu că trebuie să se întâmple în timpul apropiat este armonizarea cadrului legal. Ca țară candidat UE avem obligația de a transpune legislația Uniunii Europene. Partea stângă a Nistrului, de asemenea, trebuie să se conformeze noilor cerințe, iar ca procesul să fie mai ușor avem nevoie să cooperăm. Agenții economici trebuie responsabilizați. Datele de mediu ce țin de controlul calității aerului, apei, solului trebuie să circule mai repede și mai eficient. Noi, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare suntem deschiși pentru a-i ajuta și a facilita procesul de asimilare.” Ministerul Mediului a împărtășit experiența privind instalarea stațiilor de monitorizare a calității aerului, acest exercițiu este necesar să se implementeze și pe malul stâng. 

Totodată, ministra a menționat și de dorința de a coopera pe componenta de împădurire. Localitățile din stânga Nistrului au un nivel scăzut de împădurire și este necesar de a munci împreună. Un alt aspect de care s-a arătat îngrijorată dna Iordanov este protejarea ariilor naturale. ”În  acest an a fost creat parcul național ”Nistrul de Jos”, care include și localități din partea stângă a Nistrului. Ne dorim să putem face schimb de date pe aspecte ce țin de implicarea în protejarea ariilor naturale”, a declarat ministra.

Oficialii au discutat și despre provocările care survin în gestionarea deșeurilor. Managementul deșeurilor în partea stângă a Nistrului este moștenit încă din perioada sovietică. Pe malul drept, chiar dacă sunt rezultate modeste la acest capitol, totuși am pornit în forță procesul de gestionare a deșeurilor. În 2023, sunt sigură că vom avansa mult și vom pune bazele unei infrastructuri moderne, ceea ce ne dorim să extindem și pe malul stâng al Nistrului. Oamenii merită să trăiască într-un mediu curat și sănătos.”

În cadrul discuției, ministra mediului a accentuat că pentru reintegrarea țării este nevoie de a crește încrederea cetățenilor în capacitățile noastre ca stat și de a îmbunătăți calitatea vieții tuturor cetățenilor indiferent unde aleg să trăiască. ”Avem nevoie de a consolida capacitățile instituționale, de a aduce cât mai multe proiecte de mediu în țară și a oferi speranță într-un viitor frumos împreună. Sunt convinsă că prin reușitele noastre vom crește nivelul de încredere a cetățenilor de pe ambele maluri.”

De asemenea, dna Iordanov a menționat că Ministerul lucrează cu mediul de afaceri. ”Este important ca agenții economici să respecte și să se conformeze legislației și standardelor de mediu naționale și europene”, a subliniat dna Iordanov.

La finalul discuției, șefa misiunii OSCE s-a arătat foarte bucuroasă de intențiile ministrei și a apreciat entuziasmul dumneaei. ”Dna ministră, sunteți un adevărat exemplu pentru noi toți. Intențiile Dvs. arată cât de mult vă doriți să puneți umărul la reintegrarea țării” a apreciat ambasadoarea Kelly Keiderling.

Sursa:mediu.gov.md