O nouă specie unică de pasăre nectar descoperită în Indonezia

Mai multe specii noi de păsări au fost descoperite pe insulele îndepărtate din Indonezia, informează Phys.org.

Zoologii de la Trinity College Dublin, împreună cu oameni de știință din Indonezia, au descoperit mai multe specii de pasări nectariniide tropicale. Una dintre specii este pasărea nectar Wakatobi (Cinnyris infrenatus). Pasărea trăiește pe micile insule Wakatobi din centrul Indoneziei.

Pasărea nectar Wakatobi este unică din punct de vedere genetic. În comparație cu pasărea nectarida cu spatele măsliniu, de exemplu, wakatobi are un penaj mai închis, o voce mai înaltă și aripi mai scurte. Este posibil ca aripile scurte ale păsării să fi contribuit la izolarea speciei pe insulele Wakatobi.

De asemenea, zoologii au studiat mai în detaliu păsările nectaride cu spatele măsliniu și păsările nectar negre. S-a demonstrat că unii indivizi aparțineau de fapt mai multor specii necunoscute.

Pasărea nectar trăiește la tropice, din Africa până în Australia, și seamănă cu colibri americani. Masculii au adesea un penaj strălucitor, cu pene irizate sau metalice care strălucesc la soare. Zoologii studiază de sute de ani penajul păsărilor nectar pentru a identifica speciile. Folosind noi dovezi, inclusiv ADN, înregistrări ale cântecelor păsărilor și analize ale mărimii corpului, oamenii de știință au descoperit că această familie este mai diversă și include peste 140 de specii.

„Este uimitor că încă mai există specii care așteaptă să fie descoperite în această regiune. Sunt încântat că am adăugat pe listă noi specii din această minunată parte a lumii”, a declarat zoologul Fionn O’Markey.