Ministerul Energiei al Ucrainei:Din cauza războiului, țara a pierdut 90% din energia eoliană și 50% din energia solară

Ministrul a precizat că energia verde a fost probabil sectorul cel mai afectat de război. Ucraina a pierdut până la 90% din energia eoliană și până la 50% din energia solară din cauza ocupării unor teritorii din sud, afirmă ministrul Energiei al Ucrainei, Herman Halushchenko, pentru canalul YouTube „Ми – Україна„.

„Energia verde este, probabil, cel mai afectat sector, deoarece cea mai mare parte a acesteia se află în sud. Am pierdut deja în jur de 90% din energia eoliană și până la 40-50% din energia solară. Și aceasta este cu siguranță o pierdere uriașă”, a menționat ministrul.

Potrivit lui Halushchenko , în 2019 și 2020, ponderea energiei verzi a fost de aproximativ 10-11%. Ministerul Energiei plănuise să crească cota sa la 25% până în 2030, dar această cifră ar putea fi revizuită în sus, având în vedere distrugerile provocate de război.

Ucrainenii au instalat 15 mii de centrale solare casnice în 2021, ceea ce reprezintă un număr record pentru întreaga perioadă a tarifului „verde”. În timpul războiului, producția de energie electrică din surse regenerabile din Ucraina a scăzut cu 50%.

În Ucraina, compania de stat „Гарантований покупець” cumpără energia electrică produsă de centralele electrice la tariful de alimentare și o vinde pe piața pentru ziua următoare.