Un acord de împrumut cu BERD pentru gestionarea deșeurilor, aprobat de Guvern

Începând cu anul 2023, în Republica Moldova vor demara lucrările de construcție a infrastructurii de management al deșeurilor solide. Executivul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, inițierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare asupra unui Acord de împrumut pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”.

Proiectul prevede crearea unui poligon modern de gestionare a deșeurilor, conform standardelor europene. Vor fi procurate echipamente și utilaje pentru transport, sortare, reciclare, precum și construite stații de sortare, compostare și de transfer. Programul prevede și lichidarea a peste 1600 de gunoiști neautorizate.

Prima infrastructură în gestionarea deșeurilor va fi implementată în raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. Vor urma lucrări de infrastructură în raioanele Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni;  raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și în Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga (UTA Găgăuzia). 

Republica Moldova urmează să contracteze un împrumut de 25 de milioane euro din partea BERD, suplimentar la cele 25 de milioane euro contractate deja din partea BEI, precum și un grant de 5,6 milioane euro din partea Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P Grant Agreement). Durata de implementare proiectului este planificată pentru perioada anilor 2023-2027, iar termenul de valabilitate a Acordului va fi de până la 15 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani.