Elaborarea Planurilor integrate de energie și climă în Nicosia, Cipru

O delegație din Republica Moldova a participat la un seminar regional privind planificarea integrată a energiei și climei în Nicosia, Cipru. Evenimentul a fost organizat în perioada 10-12 octombrie 2022, de Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Republica Moldova a fost reprezentată de specialiști ai Ministerului Mediului, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. De asemenea, la seminar au participat specialiști în energie de la instituțiile de cercetări științifice, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și reprezentanți ai autorităților centrale de mediu și energie din 14 țări (Albania, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Cipru, Estonia, Georgia, Letonia, Lituania, Muntenegru, Moldova, Slovacia, Slovenia și Tadjikistan). 

Discuțiile au vizat politicile internaționale și naționale în domeniul energiei și climei. Sistemul energetic trebuie regândit și dezvoltat preponderent pe surse regenerabile, inclusiv de estimat și opțiunile pentru energie atomică. Obiectivul Acordului de la Paris de a menține creșterea temperaturii medii globale cu mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale solicită țărilor să elaboreze politici de decarbonizare din ce în ce mai ambițioase.

Acest obiectiv este provocat de creșterea costurilor pentru energie și materii prime, deficit de forță de muncă în Europa și bariere de reglementare care nu permit implementarea rapidă a investițiilor pentru îmbunătățirea sistemelor energetice ale țărilor. Seminarul a oferit ocazia experților implicați în dezvoltarea Planurilor Integrate de Energie și Climă de a avea un schimb de opinii și de a învăța bunele practici.

Din experiența țărilor UE, ministerele din domeniul mediului sunt responsabile de coordonarea implementării foii de parcurs privind decarbonizarea producerii energiei electrice, iar autoritățile responsabile de dezvoltarea infrastructurii și energiei de elaborarea Planurilor Integrate de Energie și Climă.

Sursa: mediu.gov.md