O echipă de experți de la Universitatea din Göteborg, Suedia, s-a deplasat în regiunea unde au avut loc avariile de la Nord Stream pentru a evalua daunele de mediu produse în Marea Baltică în urma incidentului, anunță ziarul suedez Dagens Nyheter.
Echipa formată din 11 membri a pornit duminică într-o expediție pe nava de cercetare „Skagerak” și a ajuns luni în zona Bornholm, unde au avut loc scurgerile de gaze, și au început cercetările.
Oamenii de știință intenționează să afle unde s-a dizolvat în apă metanul care a ajuns în mare din cauza sabotajului și încotro se îndreaptă masele de apă care conțin această substanță.
„Ei nu vor merge la locul scurgerii propriu-zise până când nu vor analiza sistematic masele de apă în drumul lor spre focar. Ei vor începe prin a colecta probe la vest de deversare”, a declarat Thomas Dahlgren, biolog marin la universitate.
Din echipa de experți fac parte specialiști în oceanografie chimică și fizică, microbiologie, precum și un zooplantolog și un tehnician. Se pare că rezultatele preliminare ale studiului vor fi disponibile în cursul acestei săptămâni.