Observațiile prin satelit au confirmat modelele climatice care prevăd creșterea nivelului mării din cauza topirii ghețarilor din Groenlanda. Acest lucru a fost demonstrat de experții de la Laboratorul Național Los Alamos, care și-au publicat studiul în revista Science.
Potrivit lui Sophie Coulson, autorul principal al lucrării, pe măsură ce ghețarii continuă să se topească și apa este redistribuită în oceanele lumii, nivelul mărilor crește în mod inegal. Fiecare ghețar și calotă de gheață face parte dintr-un model unic de schimbare a nivelului mării, iar aceste modele sunt numite „amprente”. Pe parcursul a peste o jumătate de secol de cercetări, aceste amprente nu au fost niciodată identificate fără echivoc.
Efectul dominant în regiunea Groenlandei este că, pe măsură ce stratul de gheață pierde în masă, exercită o atracție gravitațională mai mică asupra apei din oceanul deschis, astfel încât apa migrează departe de stratul de gheață. Acest lucru face ca nivelul mării să scadă în apropierea Groenlandei și să crească dincolo de aceasta. Utilizând noi estimări referitoare la topirea gheții, cercetătorii au prognozat modelul de schimbare a nivelului mării din acest model, iar calculele teoretice sunt în concordanță cu datele reale.
Noul studiu confirmă exactitatea previziunilor geofizice privind schimbările nivelului mării și sporește încrederea în prognozele privind creșterea nivelului mării în următoarele decenii și secole.