Noi mecanisme de evaluare a impactului asupra mediului

Cu 73 de voturi Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul ședinței plenare din 30 septembrie 2022, a votat în lectură finală, proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative. Acesta prevede modificări și ajustări la Legea privind evaluarea impactului asupra mediului, Legea privind evaluarea strategică de mediu și abrogarea Legii privind expertiza ecologică.

El stabilește introducerea unor noțiuni noi, precum evaluarea impactului asupra mediului, acord de mediu, activitate planificată, evaluarea biodiversității etc. De asemenea, sunt delimitate atribuțiile și responsabilitățile autorităților implicare în procesul de evaluare a impactului asupra mediului.

Potrivit prevederilor, urmează a fi redus termenul de desfășurare a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului,  până la 30 de zile lucrătoare, iar responsabilă de elaborarea Programului de realizare a evaluării impactului asupra mediului va fi Agenția de Mediu. Agenții economici, în calitate de inițiatori ai activității planificate vor achita o taxă pentru eliberarea acordului de mediu, suma căreia va fi în dependență de etapa procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

Documentul asigură transpunerea în legislația națională a prevederilor actelor UE în domeniul mediului. Scopul principal este asigurarea unui nivel înalt de protecție a mediului, prevenirea sau diminuarea efectelor negative asupra mediului, asupra sănătății umane, precum și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

Sursa:mediu.gov.md