Video/Compania Ocean Cleanup a prezintat un nou mod de a îndepărta deșeurile oceanice

O uriașă acumulare de deșeuri create de om în Oceanul Pacific de Nord, cunoscută sub numele de Marea zonă de gunoi a Pacificului, conține sute de milioane de kilograme de deșeuri din plastic care plutesc pe o suprafață de 20 de milioane de kilometri pătrați.

Ocean Cleanup, o organizație neguvernamentală de inginerie cu sediul în Olanda, consideră că a sosit momentul să pună capăt acestui fenomen.

În 2018, Ocean Cleanup a dezvoltat o mașină cu mișcare lentă numită System 001, concepută pentru a colecta deșeurile cu ajutorul unei plase masive în formă de U care acționează ca un țărm mobil. Viteza de deplasare a barierei formate din plasă și susținută de ancore este mai mică decât cea a deșeurilor, astfel încât plasticul se acumulează în „capcane”. La fiecare două luni, gunoiul colectat este adus la țărm de o navă special trimisă pentru reciclare.

Până în iulie 2022, cea de-a doua platformă a Ocean Cleanup, System 002, a îndepărtat deja peste 100 de tone de resturi.

Organizația non-profit care dorește să elimine 90% din plasticul plutitor până în 2040 și  dezvoltă în prezent un concept pentru cea de-a treia unitate, care va fi cea mai mare și mai eficientă.

O înregistrare video publicată recent despre Ocean Cleanup sugerează că Sistemul 3 va consta acum din trei nave care vor folosi drone pentru a identifica punctele de deșeuri. Navele vor trage un sistem de rețele masive cu o lățime de 2.500 de metri și o adâncime de patru metri, care va acoperi zonele vizate pentru a colecta resturile și a le direcționa către o zonă de reciclare semnificativă.