Au fost estimate pierderile companiilor alimentare din cauza schimbărilor climatice

Potrivit Reuters, cele mai importante firme agricole și alimentare ar putea pierde până la un sfert din valoarea lor până în 2030, dacă nu se adaptează la noile politici guvernamentale și la comportamentul consumatorilor legat de schimbările climatice, se punctează într-un nou raport al campaniilor afiliate la Organizația Națiunilor Unite.

Cercetarea  a analizat modul în care 40 de mari companii, inclusiv producători agricoli și comercianți cu amănuntul de produse alimentare, ar putea să se descurce în cadrul unor scenarii considerate esențiale pentru reducerea emisiilor, cum ar fi impunerea de către guverne a unor prețuri la emisiile de carbon sau reducerea consumului de carne de către consumatori.

Studiul, consultat de Reuters News, a constatat că valoarea companiilor ar scădea în medie cu aproximativ 7% până în 2030, echivalentul a aproximativ 150 de miliarde de dolari în pierderi pentru investitori, dacă acestea nu adoptă noi practici.

În același timp, domenii de activitate precum carnea pe bază de plante și restaurarea pădurilor oferă acelorași companii noi și mari oportunități, se arată în raport.

„Raportul nu numește companii specifice, astfel că nu este luat ca un sfat de investiții”, a declarat un reprezentant al campaniei.

Acesta este publicat de Race to Zero, o campanie susținută de ONU în combaterea schimbărilor climatice. Cercetătorii au folosit date de la Vivid Economics, parte a firmei de consultanță McKinsey & Co., raportul fiind prezentat  în cadrul „Săptămânii climei” de la New York, o serie de evenimente legate de reuniunea liderilor mondiali din acest oraș.

Autorii raportului au declarat că rezultatele arată importanța apelurilor anterioare adresate investitorilor și companiilor de a elimina defrișările legate de produse precum vitele, uleiul de palmier și soia. Anul trecut, peste 100 de lideri mondiali s-au angajat să oprească  defrișările și degradarea terenurilor până la sfârșitul deceniului.

„Realitatea este crudă: riscul natural devine rapid un factor care face parte integrantă din riscul de investiții”, a declarat Peter Harrison, directorul executiv al Schroders Plc, într-o declarație trimisă de un reprezentant al Race to Zero.