Centrul de plasament din Sculeni, Ungheni va fi aprovizionat cu energie fotovoltaică, datorită susținerii oferite de PNUD

Centrul de plasament pentru persoane adulte și vârstnice din satul Sculeni, raionul Ungheni va folosi energie fotovoltaică pentru a permite asigurarea condițiilor demne de trai pe tot parcursul anului pentru beneficiarii de asistență socială. Panourile solare cu o capacitate de 30 kW au fost instalate pe teritoriul instituției cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) Moldova și al Facilității Globale de Mediu (GEF). Inițiativa a fost implementată în parteneriat cu Green City Lab Moldova.

Cantitatea de energie fotovoltaică generată urmează să acopere cel puțin 80% din necesitatea totală de energie electrică a Centrului în decursul unui an. Instalarea panourilor a fost făcută prin aplicarea mecanismului contractelor de performanță energetică, care presupune că instituția beneficiară va întoarce banii investiți din contul economiei lunare la factura de energie electrică. Investițiile făcute de PNUD Moldova și GEF sunt în sumă de 27.668 dolari SUA. Potrivit estimărilor, banii urmează să fie recuperați în cel mult șapte ani.

„Este o inițiativă extrem de importantă, nu doar pentru că promovează și susține eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile, dar și pentru că panourile solare au fost instalate într-un centru de adăpostire a persoanelor aflate în dificultate, care și-a deschis porțile și pentru refugiați. Acest gest vorbește mult despre misiunea umanitară a acestei instituții. Suntem bucuroși să arătăm comunității locale, dar și la nivel național, potențialul energiei verzi în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și în diminuarea efectelor crizei energetice”, a afirmat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Centrul de plasament pentru persoane adulte și vârstnice găzduiește în prezent 25 de persoane. Capacitatea acestuia este de 45 locuri, care sunt suplinite în perioada de iarnă. În primăvara acestui an, Centrul a găzduit peste 80 de refugiați din Ucraina, care au fost ajutați să-și perfecteze actele necesare și să-și găsească un loc de muncă.

Anual, instituția consumă peste 42 mii kWh. În contextul crizei energetice actuale, resursele financiare necesare pentru acoperirea consumului de energiei electrică ar fi depășit bugetul disponibil, fapt care ar fi putut crea dificultăți în funcționarea Centrului.

„Instituția noastră consumă multă energie electrică și factura anuală depășește 100.000 de lei. E esențial să reducem cheltuielile și totodată să contribuim la diminuarea emisiilor cu efect de seră și a poluării. De unii singuri, fără susținerea PNUD, nu am fi reușit să instalăm panouri fotovoltaice”, a apus Nicolae Leuca, directorul Centrului de plasament pentru persoane adulte și vârstnice.

Utilizarea resurselor regenerabile de energie pentru prepararea bucatelor și iluminarea încăperilor a trezit și curiozitatea vârstnicilor cazați la Centrul de plasament. Unii dintre ei nu au mai văzut instalații fotovoltaice până acum, așa că au fost interesați să afle cum razele solare sunt transformate în sursă de energie electrică.

„Lumina e scumpă și nu ne vine să credem că această instalație dă energie pentru ca să ne folosim de televizor, plită, boiler”, spune Tatiana, rezidentă a Centrului de plasament. Centrul de plasament pentru persoane adulte și vârstnice din satul Sculeni, raionul Ungheni a fost selectat în calitate de beneficiar al investiției prin intermediul contractelor de performanță energetică în urma unui concurs public lansat în 2021. Cea de-a doua instituție beneficiară este Spitalul raional Sîngerei.

Sursa:PNUD