ONU va analiza o propunere privind taxele globale pe CO2 și pe transportul aerian

Țările cele mai amenințate de schimbările climatice din întreaga lume se pregătesc să propună o taxă globală pe poluare, afirmă The Guardian, citând documente pe care le-a obținut.

Propunerile urmează să fie dezbătute săptămâna aceasta în cadrul Adunării Generale a ONU. Țările în curs de dezvoltare, cele mai vulnerabile la efectele schimbărilor climatice, intenționează să finanțeze redresarea în urma dezastrelor naturale din aceste taxe achitate de statele cu economie dezvoltată.

Banii ar putea proveni din taxe globale pe emisiile de dioxid de carbon, călătoriile cu avionul, combustibilii pentru nave, precum și din taxe pe extracția combustibililor fosili și pe tranzacțiile financiare. Documentul analizat de The Guardian examinează avantajele și dezavantajele fiecărui tip de impozit și analizează alternativele la acestea, cum ar fi transferul fondurilor necesare către țările în curs de dezvoltare de la națiunile bogate prin intermediul Băncii Mondiale și al Fondului Monetar Internațional, precum și preluarea de fonduri din sectorul privat.

Publicația se îndoiește că țările bogate vor fi de acord cu aceste propuneri, având în vedere creșterea actuală a prețurilor la combustibili și alimente.

Următorul summit al ONU privind clima va avea loc în noiembrie, în Egipt. Se așteaptă să se discute problema despăgubirilor acordate țărilor în curs de dezvoltare pentru daunele suferite din cauza schimbărilor climatice.