Impactul poluării aerului asupra sănătății adolescenților, dezvăluit pentru prima data

Oamenii de știință americani de la Colegiul Medical din Pennsylvania, Hershey au dezvăluit pentru prima dată efectele negative ale aerului poluat asupra sănătății adolescenților. Problemele de mediu le pot cauza probleme cardiovasculare. Descoperirile au fost publicate în Journal of the American Heart Association.

În cadrul studiului, experții au analizat date referitoare la 322 de adolescenți, a căror vârstă medie era de 17 ani; 56% dintre ei erau bărbați și 44% femei. Autorii au măsurat expunerea la particulele fine din aer cu ajutorul unui nefelometru pe parcursul a 24 de ore și au monitorizat, de asemenea, ritmul cardiac al fiecărui subiect.

Concentrația medie de particule nocive a fost de aproximativ 17 micrograme pe metru cub de aer pe zi. Potrivit rezultatelor studiului, 79% dintre participanți au înregistrat cel puțin o dată o aritmie în timpul zilei de experiment. Din acest grup, 40% aveau contracții atriale premature, 12% aveau contracții ventriculare premature și 48% aveau contracții în două părți ale inimii.

Oamenii de știință consideră că reducerea riscului de aritmii la adolescenți va contribui la reducerea șanselor acestora de a dezvolta boli cardiovasculare la vârsta adultă.

Aceste rezultate sunt atribuite faptului că, atunci când sunt inhalate, contaminanții irită plămânii și vasele de sânge din jurul inimii și, în timp, cresc procesele patologice din artere. Constatările sunt, de asemenea, în concordanță cu studiile anterioare la adulți, deși efectele negative au fost mai mari la participanții maturi.