Întrunire între reprezentanților serviciilor naționale de meteorologie de la București și Chișinău

Reprezentanții Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) din România întreprind, în aceste zile, o vizită lucru în Republica Moldova. Delegația din România a venit la invitația instituției omoloage din Republica Moldova – Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Scopul vizitei este semnarea, pe data de 14 Septembrie, a unui Acord de cooperare între Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) și Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), instituției subordonată Ministerului Mediului al Republicii Moldova. Semnarea Acordului se înscrie în tradiția dezvoltării bunelor relații de colaborare existente atât între România și Republica Moldova, cât și între cele două Servicii Meteorologice Naționale de-a lungul timpului. Documentul oficial a fost semnat din partea Administrației Naționale de Meteorologie de către director general, dna Elena Mateescu, și director-adjunct interimar al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, dl. Mihail Grigoraș.

De asemenea, reprezentanții ambelor instituții s-au întâlnit și cu secretara de stat al Ministerului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov. Dna Iordanov a mulțumit dnei Mateescu pentru interesul instituției pe care o reprezintă pentru susținerea și ajutorul manifestat, inclusiv prin rezultatele Acordului de cooperare, semnat astăzi.

Principalele direcții de cooperare vizate de acest Acord vor fi: cooperarea în domeniile meteorologiei, agrometeorologiei, climatologiei, sistemelor informaționale geografice și conexe; deservirea specializată a utilizatorilor de date și servicii din domeniul meteorologiei de pe teritoriul ambelor state; organizarea schimbului de experiență și bune practici; elaborarea metodologiilor și strategiilor de comune etc. Totodată, părțile se angajează să revizuiască cadrului legislativ și armonizarea cercetărilor aplicative, precum și promovarea metodelor moderne de efectuare a observațiilor meteorologice și conexe.