Studiu: Acordul de la Paris privind clima nu poate salva omenirea

Menținerea încălzirii globale în limita a 1,5 grade Celsius, așa cum prevede Acordul de la Paris privind clima, nu va salva omenirea de la o catastrofă potențială. Acest lucru este conform unui studiu realizat de oamenii de știință britanici de la Universitatea din Exeter.

Experții au monitorizat 16 momente de cotitură care au potențialul de a aduce sistemul climatic global într-o stare periculoasă timp de mai bine de un deceniu. O analiză a 200 de lucrări de cercetare demonstrează că cinci dintre aceste puncte de cotitură ar putea avea loc în viitorul apropiat.

Acestea sunt prăbușirea completă a stratului de gheață din Antarctica de Vest și Groenlanda, moartea recifelor de corali, prăbușirea convecției în mările Labrador și Irminger și topirea permafrostului, ceea ce ar elibera cantități semnificative de carbon în atmosferă. O creștere a temperaturii globale de 1,5 grade ar fi suficientă pentru a provoca toate cele de mai sus. Până în prezent, se preconizează o creștere a temperaturii de 2,6 grade până în 2100.

Locația punctelor de cotitură a climei în criosferă (albastru), biosferă (verde) și ocean/atmosferă (portocaliu) și nivelurile de încălzire globală la care vor fi probabil declanșate punctele critice ale acestora.
Semnele sunt colorate în funcție de estimarea centrală privind pragul de încălzire globală, care este sub 2°C, adică în limitele Acordului de la Paris (portocaliu deschis, cercuri); între 2 și 4°C, adică accesibil cu politicile actuale (portocaliu, romburi); și 4°C și peste (roșu, triunghiuri).