Berzele albe au încetat să mai migreze spre Africa și s-au stabilit în gropile de gunoi spaniole

Berzele albe se aflau în tranzit în Europa în timpul migrației lor anuale spre continentul african. Dar acum prioritățile păsărilor par să se schimbe substanțial și probabil nu spre bine. În mod tradițional, berzele albe zburau din întreaga Europă spre pășunile africane pentru iarnă și se întorceau în primăvară.

Însă hrana abundentă găsită în depozitele de deșeuri, combinată cu vremea mai caldă, face ca un număr tot mai mare de berze să ignore această călătorie dificilă și să rămână în Spania pentru perioada de iarnă.

„Pentru noi, ele fac parte din peisaj”, a declarat Carlos Pinto, un lucrător în domeniul salubrizării la o groapă de gunoi din Pinto, situată la aproximativ 30 de kilometri sud de Madrid.  Depozitul de deșeuri primește între 200 și 300 de tone de deșeuri alimentare pe zi, iar berzele se îndreaptă imediat spre zonele „unde există gunoi proaspăt”, a adăugat el.

Scena se repetă în întreaga Spanie, multe berze alegând să își facă cuibul în apropierea gropilor de gunoi, unde trăiesc tot anul.

În Alcala de Henares, locul de naștere al autorului romanului „Don Quijote”, Miguel de Cervantes, în apropiere de Madrid, berzele albe au devenit un simbol al orașului, deoarece au devenit foarte numeroase.

„Oriunde te uiți, sunt berze”, a declarat Almudena Soriano, medicul veterinar al orașului.

Cuiburile de berze încoronează clopotnițele din Alcala, iar sunetul zdrăngănitor pe care îl fac cu ciocurile lor lungi poate fi auzit în tot orașul.

În 1970, orașul a numărat doar zece cuiburi de barză. Un recensământ efectuat în 2021 a găsit 109 cuiburi – o creștere de peste zece ori mai mare – care găzduiau până la 300 de berze.

Almudena Soriano estimează că „aproximativ 70 la sută dintre berze nu mai migrează” în Africa, în principal din cauza hranei ușor disponibile pe care o pot găsi în Spania la gropile de gunoi. Acest lucru le permite să evite traversarea periculoasă a Strâmtorii Gibraltar, care separă Spania de Maroc și care măsoară doar 14 kilometri, dar este adesea dominată de vânturi puternice.

„Multe mor pe drum. Berzele adulte care au făcut deja călătoria nu vor să repete experiența. Și, din moment ce se deplasează pentru a descoperi hrană, o groapă de gunoi reprezintă pentru ele un adevărat bufet”, a mai declarat Soriano.

Un recensământ din 2020 realizat de SEO „Birdlife” a descoperit 36.217 berze albe în Spania.

Înainte, Spania reprezenta doar un popas în migrația anuală a păsărilor spre Africa, dar acum un număr semnificativ de berze albe își petrec iarna în țară, potrivit ONG-ului. Printre acestea se numără berzele născute în Spania, precum și cele care provin din țări europene mai nordice, precum Danemarca, Germania și Olanda. Unele berze se întorc în nordul Europei după iarnă, în timp ce altele rămân permanent în Spania.

„Berzele mai tinere încă mai au instinctul de a migra în Africa, dar fac călătoria fără părinții lor”, a declarat ornitologul Blas Molina de la SEO „Birdlife”.

„În timp ce disponibilitatea facilă a hranei în depozitele de deșeuri este principalul motiv pentru care berzele au încetat să mai migreze, acest lucru se datorează, de asemenea, probabil, tendinței spre temperaturi mai ridicate” cauzate de schimbările climatice, a declarat ONG-ul într-un raport recent. „Berzele adulte stau un pic mai la nord în Peninsula Iberică, în timp ce înainte se opreau în sud-estul regiunii Extremadura și în sudul Andaluziei”, a declarat Molina. Schimbarea obiceiurilor de migrație ale berzelor este un exemplu clar al „efectelor activității umane asupra biodiversității”, a mai adăugat el.

Municipalitatea din Pinto are în vedere acoperirea depozitului de deșeuri pentru a împiedica berzele să înghită plastic și alte obiecte potențial dăunătoare. Dacă se va face acest lucru, berzele ar putea pleca.

Orașul Alcala și-a închis depozitul de deșeuri anul trecut, dar a înființat stații de hrănire gigantice pentru a se asigura că berzele au suficientă hrană și rămân în oraș. Schema pare să funcționeze, deoarece populația de berze din oraș s-a menținut constantă.

Sursa: AFP