Opt școli, patru grădinițe, trei clădiri administrative, un spital și un teatru din municipiul Chișinău s-au conectat la EMIS – un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie electrică, termică, gaze naturale, apă caldă și rece. Aceasta a fost posibil datorită susținerii oferite de PNUD Moldova, prin proiectul său „Oraşe verzi durabile pentru Moldova” finanțat de Facilitatea Globală de Mediu, prin intermediul Green City Lab Moldova.
În total, în cele 17 clădiri publice au fost instalate peste 80 de contoare inteligente. Datele privind resursele utilizate sunt transmise automat pe platforma web EMIS, care permite monitorizarea de la distanță și în timp real a consumului. Totodată, sunt generate alerte atunci când consumul de energie sau apă crește brusc. Notificarea este transmisă managerului instituției și altor persoane responsabile, pentru a asigura o intervenție promptă.
Beneficiarii proiectului au fost selectați împreună cu Primăria Municipiului Chișinău. Printre aceștia este și IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 din capitală. Instituția a făcut anterior, cu suportul partenerilor de dezvoltare și programelor de stat, izolarea termică a pereților clădirii, a instalat panouri solare și a inițiat schimbarea sistemului de iluminare.
Noul sistem de monitorizare a consumului de energie va permite instituției să facă economii la facturi și să gestioneze eficient consumul de resurse în perioada în care prețurile cresc continuu, spune Aliona Rotari, directoarea spitalului: „În ultima perioadă evident că facturile sunt mai mari decât ne-am obișnuit și trebuie să facem economii. Totuși, aceste economii nu trebuie să afecteze confortul pacienților, care au nevoie de condiții optime ca să se facă bine. Avem instalate șase contoare cu ajutorul cărora putem să monitorizăm în timp real consumul de energie electrică, energie termică, apă caldă și apă rece. Sper că acest sistem ne va ajuta să facem un management energetic corect și un management financiar eficient”.
Platforma EMIS permite stocarea datelor lunare de consum și compararea indicatorilor energetici pentru diferite perioade ale zilei, lunii sau ale anului. În funcție de datele înregistrate, administrația instituțiilor poate să observe când consumul de resurse a fost făcut ineficient și să întreprindă măsuri.
„De exemplu, în timpul nopții, unele instituții pot să reducă nivelul de căldură, dacă aceasta le permite profilul de activitate. La fel, poate fi eficientizat consumul de apă și energie electrică. Scopul nostru este să reducem consumul de energie și să oferim maxim suport instituțiilor care vor să facă management energetic. Mecanismul de monitorizare a consumului de energie urmează să fie extins la nivel național și poate fi utilizat atât pentru sectorul public, cât și pentru sectorul privat”, spune Irina Apostol, dezvoltatoarea EMIS din cadrul Green City Lab Moldova.
EMIS a fost dezvoltat și lansat de PNUD în Croația în anul 2006, unde a fost replicat în peste 13.000 de clădiri publice. Ulterior, modelul EMIS a fost adaptat și în alte țări, inclusiv în Bosnia și Herțegovina, Serbia.
Dacă este folosit corect, acest sistem poate să genereze economii de la 5 la 15% din consumul de resurse. Monitorizarea datelor despre consumul de energie și apă poate să ajute managerii instituțiilor publice să întreprindă măsuri de eficientizare a managementului energetic, iar ca rezultat să economisească resurse financiare”, menționează Alexandru Rotaru, managerul de proiect la PNUD Moldova.
Cele 17 clădiri publice din municipiul Chișinău care au primit acces la sistemul informațional de monitorizare a consumului de energie EMIS au beneficiat, de asemenea, de instruire privind utilizarea noii platforme și principiile de management energetic. Totodată, instituțiile beneficiare au suportul specialiștilor din cadrul Green City Lab Moldova în procesul de citire și interpretare a datelor, dar și pentru a identifica posibilitățile de economisire.
Instituțiile publice și private care vor să utilizeze sistemul informațional EMIS de monitorizare a consumului de energie electrică, energie termică, gaze naturale, apă caldă și apă rece se pot adresa la Green City Lab Moldova.