António Guterres cere ca 100 de miliarde de dolari pe an să fie direcționați către țările afectate de schimbările climatice

Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut  națiunilor bogate să își onoreze promisiunea de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an țărilor în curs de dezvoltare pentru a combate schimbările climatice.

„Cel puțin suficient doar pentru a face o promisiune de 100 de miliarde de dolari pe an. Oferiți claritate cu privire la calendar, oferiți cifre concrete”, a declarat secretarul general, citat de Associated Press (AP), la conferința celor 40 de națiuni privind clima, de la Berlin.

AP reamintește că discuțiile tehnice din iunie au demonstrat puține progrese în privința unor subiecte cheie, cum ar fi sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare pentru a se adapta la schimbările climatice. Între timp, obiectivul de a direcționa 100 de miliarde de dolari anual către aceste obiective urma să fie atins încă din 2020.

În plus, Guterres a avertizat că este din ce în ce mai dificil să se atingă ținta de încălzire globală de 1,5 grade Celsius stabilită prin Acordul de la Paris din 2015. Secretarul general al ONU a criticat utilizarea continuă a combustibililor fosili de către diferite țări.

La rândul său, comisarul pentru climă al guvernului german, Jennifer Morgan, a recunoscut că situația din jurul Ucrainei forțează „soluții pe termen scurt care nu sunt plăcute”, inclusiv utilizarea sporită a cărbunelui în sectorul energetic. În același timp, ea a dat asigurări că nu este vorba de renegocierea obiectivelor climatice, ci mai degrabă de accelerarea tranziției către renunțarea la combustibilii fosili. Aceasta s-a referit la planul recent aprobat de autoritățile germane de a crește producția de energie electrică din centrale solare și eoliene.

Șeful adjunct al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, de asemenea, că în timp ce unele țări din UE își sporesc utilizarea combustibililor fosili, UE își menține angajamentul de a îndeplini obiectivele climatice.

AP explică faptul că discuțiile actuale de la Berlin au ca scop refacerea încrederii între țările bogate și cele sărace înaintea summitului ONU privind clima care va avea loc în Egipt în noiembrie.