La 29 iulie 2022, Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în colaborare cu asociația non-guvernamentală EcoContact și suportul Suediei, au desfășurat „Atelierul privind analiza metodologiilor de evaluare a prejudiciului cauzat fondului piscicol și regnului animal”. Acesta a avut drept scop identificarea problemelor în aplicarea documentelor actuale privind calcularea prejudiciului adus Fondului Piscicol și Regnului animal, colectarea propunerilor și recomandărilor de modificare a formulei de calcul, coeficienților utilizati și textului documentelor respective, precum și colectarea recomandărilor privind tipul de reglementare a prejudiciului în vederea asigurării, implementării eficiente a documentelor modificate sau noi.
În prezent, cadrul normativ privind estimarea și calculul prejudiciului cauzat mediului este alcătuit din 15 metodologii care nu corespund noii legislații promovate de către Ministerul Mediului. Experții instituțiilor prezente au subliniat aplicabilitatea slabă a legilor existente în domeniul vizat, cât și obligativitatea actualizării acestora (necesitatea introducerii noilor măsuri privind speciile invazive, actualizarea plății în unități convenționale în cazuri specifice, etc.). La fel, participanții la atelier au reiterat necesitatea instruirii experților în domeniu pentru a asigura dezvoltarea și protejarea biodiversității naționale.
„Atelierul privind analiza metodologiilor de evaluare a prejudiciului cauzat fondului piscicol și regnului animal” face parte din procesul de actualizare a metodologiilor și instrucțiunilor de calcul al prejudiciului adus mediului înconjurător și a pus în evidență dorința de a spori și promova colaborarea dintre mediului științific și administrațiile publice. Pe parcursul lunilor iunie – iulie 2022, vor fi organizate ateliere de lucru pentru discuții și colectarea recomandărilor pentru modificarea documentelor privind calcul prejudiciului cauzat mediului pe domenii tematice.
Sursa: https:mediu.gov.md