Secretarul general al ONU, António Guterres, a făcut apel la omenire să crească cheltuielile pentru salvarea oceanelor lumii de schimbările climatice și de criza deșeurilor. Șeful organizației a făcut apel la guvernele lumii cu rugămintea de a acorda mai multă atenție acestei probleme globale și de a aloca mai multe fonduri pentru soluționarea ei, scrie Reuters.
Secretarul general al ONU a declarat că vor fi necesare investiții suplimentare pe termen lung pentru a crea un model economic sustenabil pentru gestionarea corpurilor de apă.
„Din nefericire, considerăm că oceanul este ceva obișnuit al nostru, iar astăzi ne confruntăm cu ceea ce aș numi o „urgență oceanică”. Trebuie să schimbăm în mod fundamental situația”, a declarat Guterres.
Potrivit ONU, oceanele lumii acoperă aproximativ 70% din suprafața Pământului, absorb 25% din emisiile globale de dioxid de carbon și produc 50% din oxigen. Guterres a declarat că, pe fondul schimbărilor climatice și al creșterii record a temperaturii apei care rezultă din acestea, mediul oceanic devine tot mai acid. Deșeurile agravează situația, aproximativ opt milioane de tone de plastic ajung în fiecare an în oceanele lumii. El presupune că, până în 2050, dacă omenirea nu va acționa în mod decisiv, greutatea deșeurilor din apă ar putea depăși greutatea peștilor care trăiesc în ea.
Se așteaptă ca deciziile de protecție a vieții subacvatice să fie luate în cadrul Conferinței ONU privind oceanele, care se desfășoară la Lisabona, Portugalia. La eveniment sunt așteptate să ia parte aproximativ șapte mii de persoane, inclusiv șefi de stat, oameni de știință și organizații neguvernamentale.