La Chișinău a fost lansată prima stație automată de monitorizare a calității aerului atmosferic de tip trafic

Prima stație de monitorizare a calității aerului în regim online din Republica Moldova a fost lansată astăzi la Chișinău. Stația va înregistra poluarea preponderent influențată de emisiile provenite de la traficul auto, cu software-ul, analizoarele de gaze și consumabilele incluse. 

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a declarat că la nivel național, conform necesităților, trebuie să activeze 18 stații de monitorizare în regim online. Lansarea acestei stații este un pas înainte pentru Republica Moldova în dezvoltarea sa și apropierea de standardele Uniunii Europene în ceea ce privește protecția aerului atmosferic. 

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Germaniei dl. Ulrich Kinne a subliniat că, în calitate de parte a Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova s-a angajat să transpună o serie de directive a UE în legislația națională. Aceasta include directiva Parlamentului European privind calitatea aerului înconjurător și a unui aer mai curat pentru Europa. Prin urmare, Moldova trebuie să efectueze „o monitorizare cuprinzătoare a calității aerului și să depună efortul pentru a atinge nivelul sub valorile limite ale UE”. 

În perioada 22 – 23 iunie curent, Ulrich Zimmermann și Dirk Hasse, experți internaționali în calitatea aerului, CDCP III (GIZ) au efectuat instruiri pentru specialiștii Laboratorului de referință de mediu, din cadrul Agenției de Mediu privind mentenanța zilnică și lunară a echipamentelor din cadrul stației, deoarece echipamentele funcționează automat, acestea necesită a fi calibrate zilnic, lunar, anual cu ajutorul anumitor gaze. 

Directorul Agenției de Mediu, Gavriil Gîlcă a declarat că această stație va avea capacitatea și posibilitatea să monitorizeze în regim online 5 dintre cei mai frecvenți poluanți care reies din gazele de eșapament și cel mai important această stație ne va oferi posibilitatea să oferim informația în regim online și urgent tuturor organelor cu funcție de control și luare a deciziilor.” 

Construcția a fost donată Republicii Moldova de către Germania în baza strategiei de implementare a monitorizării și managementului calității aerului înconjurător, conform standardelor UE în Republica Moldova, elaborată în cadrul programului global al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) „Consolidarea capacităților pentru implementarea politicii în domeniul climei în Balcanii de Vest, Europa Centrală și de Est și Asia Centrală”.

Sursa: mediu.gov.md