Mai mulți experți din domeniul forestier au efectuat o vizită de lucru în Turcia

O delegație formată din reprezentanții Ministerului Mediului, Agenției ”Moldsilva”, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice condusă de secretatul general al Ministerului Mediului, Igor Pșenicinîi au efectuat  un schimb de experiență în Turcia. Vizita a avut loc în perioada 7-12 iunie curent, cu scopul de a prelua modelul turc pentru o dezvoltare durabilă a sectorului forestier, realizarea proiectelor comune și sprijinul reciproc.

Schimbul de experiență a început pe data de 7 iunie cu o reuniune a delegațiilor.  Ambasadorul Republicii Moldova în Turcia, Dmitri Croitor a participat la întâlnirea delegației din Republica Moldova și a salutat cooperarea dintre Republica Moldova și Republica Turcă în domeniul silviculturii. A urmat o vizită la Direcția Generală de Conservare a Naturii și Parcuri Naționale și la Centrul de acțiune a incendiilor.

În perioada 7-12 iunie 2022, schimbul de experiență a reprezentanților Ministerului Mediului, Agenției ”Moldsilva”, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice a continuat cu un șir de vizite la diferite instituții din domeniu, cum ar fi: Centrul pentru Plante Medicinale și Aromatice, Pepiniera pădurea Eskişehir, parcul de stânci, școala forestieră din Bursa,  laboratorul OZM,  Parcul Natural din Istanbul și alte vizite în teren. Delegația s-a întâlnit cu directorului regional al oficiului silvic din Eskişehir, directorului regional al oficiului silvic din Bursa etc.

Ministerul Mediului al Republicii Moldova și-a propus ca până în 2032, prin programul de împădurire să fie plantați 100 mii ha de pădure. Experiența și expertiza colegilor din Turcia va contribui mult la dezvoltarea durabilă a sectorului forestier și realizarea proiectelor comune.

Pe data de 19 aprilie 2022, conducerea Ministerului Mediului a primit în vizită delegația oficială a reprezentanților Direcției Generale a Pădurilor și ai Camerei Inginerilor Forestieri din Turcia, privind o colaborare Moldo-Turcă în domeniul forestier. În cadrul acesteia, a fost efectuat un schimb de informații cu privire la nivelul actual de împădurire a celor două țări, dar și acțiunile ce urmează a fi întreprinse în vederea stabilirii unor noi direcții în relațiile bilaterale.

Sursa:mediu.gov.md