Caprele ar putea salva California de la dezastre ecologice

Ecologiștii din California angajează turme de capre pentru a proteja pădurile statului de incendii, potrivit National Geographic.

În 2021, statul a pierdut peste două milioane de acri de pădure din cauza incendiilor, iar muștarul negru a jucat un rol semnificativ în acest sens. Specia invazivă, introdusă din Europa în anii 1700, înflorește la începutul verii, se usucă rapid și devine un „combustibil” bun pentru incendii. O continuare a celei mai grave secete din ultimii 1.200 de ani ar putea face sezonul incendiilor din acest an și mai catastrofal.

Ecologiștii și fermierii locali luptă cu muștarul negru  manual și cu erbicide, dar planta invadează rapid ținuturile înalte din sudul Californiei, unde devine din ce în ce mai greu de eradicat. Ecologiștii au găsit o cale alternativă de soluționare a problemei – au apelat la crescătorii de animale care cresc capre.

Caprele pot mânca plante care sunt toxice pentru alte tipuri de animale. Sunt rezistente și pot urca pante abrupte și terenuri inaccesibile altor animale. Caprele au, de asemenea, o caracteristică unică – atunci când mănâncă o sămânță, aceasta trece prin tractul digestiv și devine neviabilă.

De exemplu, rezervația Puente Hills a primit recent un grant de la Departamentul pentru Silvicultură și Protecția împotriva incendiilor din California. Aceasta înseamnă că un program-pilot lansat în acest an va ajuta să se demonstreze dacă caprele pot face față dominației plantelor invazive și să minimizeze riscul de incendii forestiere în rezervație.

Caprele aduse din Los Angeles vor lucra  aproximativ o lună. O sută de capre pot „exploata” aproximativ un acru (4.047 mp) de pământ cu buruieni pe zi. Parcelele sunt împrejmuite cu gard electric temporar, care este reamenajat periodic astfel încât caprele să prelucreze mai mult teritoriu. După finalizarea procedurii, caprele sunt transportate la centrul de operațiuni unde le sunt curățate copitele și lâna pentru a se asigura că reziduurile de semințe de la plantele invazive nu sunt transportate accidental la locul următor.