Paleontologul american Steve Brusatti a prezis o consecință neașteptată a schimbărilor climatice pentru oameni. El crede că omenii s-ar putea micșora pe măsură ce criza climatică se agravează. Acest lucru este publicat de The Guardian cu referire la cartea savantului „Rise and Reign of the Mammals”.
Paleontologul a remarcat că mamiferele mai mici sunt mai capabile să facă față creșterii temperaturilor de pe planetă. El a sugerat că răspunsul mamiferelor arhaice la schimbările climatice ar putea oferi un indiciu cu privire la modul în care oamenii vor face față acestor schimbări. De exemplu, în urmă cu aproximativ 55 de milioane de ani, când temperatura Pământului a crescut brusc, primii cai s-au micșorat în timp. Brusatti a remarcat că situația umanității evoluează într-un mod similar.
Omul de știință a adăugat că, în lipsa resurselor, unele grupuri de oameni s-au redus și ei în dimensiuni – drept exemplu Homo floresiensis, care locuia pe insula Flores din Indonezia. El crede că acest lucru s-ar putea întâmpla cu omenirea în viitor. În acest caz, dacă unii oameni nu reușesc să se adapteze la noile condiții, populația umană poate scădea numeric.
Un alt argument al cărții este acela că, potrivit regulii ecologice a biologului german Carl Bergmann, animalele din zonele calde ale lumii sunt, în general, de dimensiuni mai mici decât cele din zonele reci. În același timp, suprafața corporală a locuitorilor din regiunile mai calde este mai mare, ceea ce înseamnă că organismul lor poate disipa mai bine excesul de căldură.
Profesorul Adrian Lister de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra nu este de acord cu poziția lui Brusatti. El consideră că corelația dintre temperatură și mărimea corpului la mamifere ar putea fi adesea legată de disponibilitatea hranei și a resurselor. Omul de știință nu crede că omenirea este influențată în prezent de selecția naturală – altfel, oamenii cu organisme mari ar fi murit din cauza încălzirii climei înainte de a avea timp să lase urmași. În plus, omenirea a conceput numeroase adaptări pentru a regla temperatura corpului și a mediului înconjurător.
Brusatti, vorbind pentru The Guardian, a declarat că, deși oamenii sunt o specie uimitoare care există în natură, altor mamifere le-ar fi mai bine dacă omenirea ar dispărea. „Cred că dacă ai fi un rinocer, un elefant, un leu sau un koala, probabil că ai vrea ca oamenii să dispară. Dar să sperăm că nu se va întâmpla asta”, a conchis el.