Reprezentanții UNIDO au început misiunea lor în Moldova cu o vizită la Ministerul Mediului

Astăzi, 6 iunie 2022, a început misiunea Programului ONU pentru Dezvoltarea Industrială (UNIDO) cu o vizită la Ministerul Mediului, la inițiativa EU4Environment Green Economy. Întrunirea a fost organizată în contextul necesității de a promova eficiența resurselor, producerea mai pură și crearea parcurilor eco-industriale.

În cadrul întrevederii a fost subliniat faptul că, Ministerul Mediului lucrează la armonizarea cadrului legal care ar veni să încurajeze întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) să dezvolte afaceri prietenoase mediului. Mediul de afaceri este foarte important pentru dezvoltarea țării, dar nu trebuie să afecteze mediul înconjurător. Implementarea inițiativelor care valorifică eficiența energetică, fie ele individuale sau colective, mari sau mici, nu numai că ajută la reducerea poluării, dar și la atingerea obiectivelor globale ale Strategiei UE 2050. De asemenea, prin aceste acțiuni se urmărește educarea publicul și creează o nouă generație de cetățeni, lucrători, lideri activi și responsabili în diminuarea schimbărilor climatice.

Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM-uri) din regiunea Partenerului Estic (EaP) a Uniunii Europene sunt un exemplu pentru Republica Moldova. IMM-urilor cu sprijinul EU4Environment devin ambasadori simbolici pentru promovarea unei producții mai eficiente și mai curate din punctul de vedere al resurselor (RECP).

Folosirea metodologiei RECP disponibilă fie în mod individual (prin formarea experților naționali și evaluarea întreprinderilor industriale), fie în grupuri de companii (reședință în aceleași Parcuri Industriale sau organizate în mod specific ca Cluburi RECP), reprezentanți ai diferitelor producții, întreprinderile și profesioniștii învață să accepte producția mai curată și mijloacele de îmbunătățire a eficienței resurselor. Ca efect multiplicator, RECP reduce costurile, deșeurile și poluarea, îmbunătățind în același timp producția generală, mediul de lucru al angajaților și creșterea competitivității generale.

Investind continuu în eficientizarea resurselor, IMM-urile iau măsuri pentru a-și reduce amprenta asupra resurselor naturale și asupra mediului, chiar de la sursă. De asemenea, își revizuiesc producția într-o manieră holistică și arată că este posibil să se utilizeze mai puține resurse și să genereze mai puține deșeuri, dacă resursele sunt inteligent folosite.

Astăzi, în Moldova începe misiunea Programului ONU pentru Dezvoltarea Industrială/UNIDO în cadrul proiectului regional Uniunea Europeană pentru Mediu Economia Verde/EU4Environment Green Economy. În cadrul misiunii vor fi promovare activitățile proiectului, orientate spre ecologizarea IMM-urilor, promovarea eficienței resurselor și producerii mai pure și abordării parcurilor eco-industriale (Parcurile industriale TRACOM și Vulcanești), implementate în Moldova și regiune cu suportul UNIDO.