Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a avut o întrevedere cu reprezentanții Agenției Franceze pentru Dezvoltare

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a avut astăzi, 24 mai 2022, o întrevedere cu reprezentanții Agenției Franceze pentru Dezvoltare (AFD), în cadrul căreia s-a discutat despre reîmpădurire, gestionarea durabilă a pădurilor și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă. În aceste sectoare, AFD va oferi o gamă largă de instrumente de finanțare și expertiză tehnică, inclusiv: împrumuturi pentru politici publice pentru a sprijini programele de reformă, împrumuturi pentru investiții pentru finanțarea infrastructurii care contribuie la o creștere ecologică și durabilă, finanțarea studiilor de fezabilitate și a programelor de asistență tehnică.

Reprezentanții Agenției Franceze pentru Dezvoltare și-au exprimat convingerea că această discuție pune bazele unei cooperări fructuoase. Managementul integrat și durabil al teritoriilor și prezervarea resurselor naturale rămân a fi direcții pe care se axează activitatea AFD în această regiune. Potrivit lor, conservarea și gestionarea durabilă a pădurilor, apelor, solurilor, bazinelor hidrografice, mărilor și coastelor se  numără printre prioritățile grupului în Eurasia.

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a mulțumit reprezentanților AFD pentru disponibilitatea de a oferi suport în realizarea obiectivelor de mediu și a subliniat că ministerul și instituțiile din subordine vor oferi informațiile necesare în timp util pentru a facilita implementarea diferitor proiecte. În același context a remarcat că printre domeniile de colaborare sunt cele ce țin de sectorul forestier și anume extinderea suprafețelor împădurite, plantarea pădurilor energetice, plantări pe terenuri degradate și în zonele de protecție a râurilor, îmbunătățirea managementului pădurilor și ariilor protejate.

Subliniem că Agenția Franceză pentru Dezvoltare este o organizație a Guvernului Franței care finanțează proiecte de dezvoltare durabile în țările în curs de dezvoltare și în vara anului 2021, a primit mandat de intervenție pentru a acorda asistență Republicii Moldova în domeniul mediului, energetic și în asigurarea cu apă potabilă de calitate.