Oamenii de știință au demonstrat că creșterea temperaturii ambientale din cauza încălzirii globale antropice afectează negativ somnul oamenilor din întreaga lume și îl poate reduce. Acest lucru este relatat într-un articol publicat în revista One Earth.
Cercetătorii au analizat datele colectate din brățările de urmărire a somnului de la peste 47.000 de adulți din 68 de țări, acoperind fiecare continent, cu excepția Antarcticii.
Până în 2099, temperaturile ușor peste optim ar putea duce la 50 până la 58 de ore de pierdere a somnului de persoană pe an, potrivit cercetătorilor. În același timp, efectul temperaturii asupra calității somnului este semnificativ mai mare la rezidenții din țările cu venituri mici, precum și la persoanele în vârstă și la femei.
Se știe că zilele fierbinți cresc decesele și spitalizările, afectează performanța umană, dar mecanismele biologice și comportamentale care stau la baza acestor efecte nu sunt pe deplin înțelese. Calitatea subiectivă a somnului scade în perioadele de vreme caldă, dar rămâne neclar modul în care fluctuațiile de temperatură pot afecta în mod obiectiv somnul oamenilor care trăiesc în climate diferite.