Studiu:Omenirea se apropie de un moment în care impactul climatic va deveni și mai periculos

Există o șansă de 50% ca temperatura medie anuală să depășească nivelurile preindustriale cu 1,5 grade Celsius la un moment dat în unul dintre următorii cinci ani. Aceasta este concluzia la care au ajuns autorii unui nou studiu realizat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM).

„Acest studiu demonstrează cu un nivel ridicat de certitudine științifică faptul că ne apropiem în mod clar de limita inferioară temporară a obiectivului privind schimbările climatice din Acordul de la Paris. Cifra de 1,5°C nu este o statistică aleatorie. Mai degrabă, este un indicator al nivelului la care impactul climatic va începe să devină din ce în ce mai periculos pentru oameni și pentru planetă”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Experții OMM nu exclud ca în perioada 2022-2026 să fie cel puțin un an cel mai cald din istoria observațiilor și să deplaseze anul 2016 de pe primul loc în clasamentul celor mai călduroși ani. Există o probabilitate de 93% ca media pe cinci ani pentru 2022-2026 să fie mai mare decât cea din ultimii cinci ani.

Riscul unei încălziri chiar și temporare de 1,5°C față de perioada preindustrială a crescut constant începând cu 2015. În 2015, această probabilitate a fost aproape de zero. Între 2017 și 2021, a fost de 10%, urmând să crească la aproape 50% între 2022 și 2026.

„Creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră va duce cu siguranță la creșterea temperaturilor. În același timp, oceanele vor continua să se încălzească și să se oxideze, gheața marină și ghețarii vor continua să se topească, nivelul mării va crește și mai mult, iar vremea va deveni și mai extremă. Încălzirea arctică ne afectează pe toți în mod disproporționat”, a declarat Taalas.

Acordul de la Paris stabilește obiective pe termen lung pentru a îndruma toate țările să se asigure că emisiile globale de gaze cu efect de seră sunt reduse pentru a menține încălzirea la cel mult 2 grade Celsius în acest secol, depunând în același timp eforturi pentru a o limita și mai mult la 1,5 °C.

„Ultimele noastre proiecții climatice arată că temperaturile globale vor continua să crească și există posibilitatea ca într-un an, între 2022 și 2026, să depășească nivelurile preindustriale cu 1,5 °C. Un an de peste 1,5°C nu înseamnă că depășim pragul istoric al Acordului de la Paris, dar demonstrează că ne apropiem de o situație în care pragul de 1,5°C ar putea fi depășit pentru o perioadă lungă de timp”, a declarat Leon Hermanson de la UK Met Office, care a condus efortul de realizare a studiului.

Potrivit raportului preliminar al OMM privind starea climei globale, temperatura medie globală în 2021 a fost cu 1,1°C peste nivelurile preindustriale. Constatările finale ale OMM vor fi publicate pe 18 mai.