The Washington Post: Pe măsură ce clima Australiei se schimbă, o boală tropicală mortală avansează

Un focar al unei boli tropicale mortale, encefalita japoneză, avansează în Australia. Apariția sa pe continent a fost explicată prin prisma schimbărilor climatice, titrează The Washington Post.

Primele persoane și animale afectate de focar au apărut în țară în martie 2022. În acest moment, sunt cunoscute 34 de cazuri de infecție la australieni și trei decese. Infecția a lovit și agricultura datorită faptului că un număr mare de porci au murit din cauza acesteia.

Focarul a cuprins patru state – Queensland, New South Wales, Victoria și South Australia. Clima caracteristică  întregii țări nu este tipică pentru răspândirea unei boli tropicale, astfel că autoritățile și restul populației nu au fost pregătite pentru posibila apariție a unei astfel de probleme. Acum guvernul în grabă a început să se ocupe de importul costisitor al unui vaccin împotriva bolii. Singurul caz de encefalită japoneză din Australia înainte de martie 2022 a fost înregistrat în urmă cu 20 de ani și s-a încheiat fără un rezultat fatal.

Specialiștii locali din domeniul sănătății consideră că apariția encefalitei japoneze în Australia este doar un exemplu al modului în care încălzirea globală contribuie la răspândirea bolilor. În urmă cu șase ani, topirea permafrostului în Siberia din cauza unei veri neobișnuit de calde a dus la un focar de antrax. „Odată cu accelerarea schimbărilor climatice, ne vom găsi într-o lume a mizeriei. După cum începem să vedem, unele dintre bolile care erau limitate la tropice în trecut se răspândesc”, a declarat Tim Inglis, director de medicină de laborator la Universitatea din Australia de Vest.

Encefalita japoneză este cauzată de mușcătura unui țânțar infectat. Vectorii de infecție folosesc bălți de apă stagnantă pentru a se reproduce – similare cu cele formate ca urmare a ploilor tropicale abundente. În februarie și martie 2022, coasta de nord-est a Australiei a fost lovită de inundații fără precedent. Datorită lor, encefalita japoneză s-a putut răspândi pe sute de kilometri spre sud și vest prin țânțari care mușcă păsările de apă, cai și porci.

Boala, de regulă, apare în țările asiatice  – Japonia, China, India, Coreea, precum și în statele din Oceania. Anual encefalita japoneză povoacă de la 13 la 20 de mii de decese. În marea majoritate a cazurilor, boala este asimptomatică. Cu toate acestea, aproximativ o treime dintre cei care simt simptome de boală mor și aproximativ jumătate dintre cei care supraviețuiesc suferă complicații pe termen lung.