Biologii marini se tem că filtrele pentru bronz se pot acumula în plante și pot avea un efect devastator asupra ecosistemelor mediteraneene.
Revista științifică Marine Pollution Bulletin a publicat un studiu realizat de oameni de știință spanioli care au descoperit substanțe chimice provenite din produse cosmetice în tulpinile de Posidonia oceanica, o specie de plantă de mare endemică de pe fundul Mării Mediterane. În probe au fost descoperite diferite concentrații de ingrediente de protecție solară, inclusiv oxibenzonă, 4-metil avobenzonă, benzofenonă-4 și metilparaben, relatează The Guardian.
Poluarea poate fi cauzată de depozitarea deșeurilor, de turism și de operațiunile portuare. Marea Mediterană este mică, puțin adâncă și închisă, astfel încât concentrațiile de substanțe chimice care intră în ea pot ating niveluri ridicate, explică oamenii de știință.
Nu se cunoaște modul în care substanțele chimice afectează algele. Dar dacă acestea încetinesc fotosinteza și productivitatea, întreaga Mediterană ar putea fi afectată, deoarece posidonia joacă un rol ecologic important în ecosistemele locale. Planta formează vaste pajiști subacvatice în care trăiește o varietate de viețuitoare marine, protejează țărmurile de eroziune și stochează carbon.
Studii anterioare au demonstrat deja că substanțele chimice utilizate ca protecție solară perturbă sistemul reproductiv al peștilor, al broaștelor țestoase și al delfinilor. Recifele de corali din întreaga lume au fost deja afectate, iar produsele de protecție solară care conțin oxibenzonă, octil metoxicinamate, enzacamen și butilparaben au fost interzise în Hawaii, Florida și Palau.