Ministerul Mediului, „Moldsilva” și CNA au lansat campania „Păduri fără Corupție”

Ministerul Mediului, Agenția „Moldsilva” și Centrul Național Anticorupție au lansat campania de informare și sensibilizare „Păduri fără Corupție”. Campania își propune ca pe parcursul anului 2022 să contribuie la creșterea gradului de responsabilitate în procesul de executare a activităților de serviciu de către angajații din domeniul silvic, dar și consolidarea climatului de integritate instituțională și profesională al angajaților din domeniu.

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a subliniat că unde este vorba de exploatarea resurselor naturale acolo există riscuri de abuz și furt, iar acest lucru trebuie să facă oamenii mai vigilenți. „Sunt foarte multe lacune în domeniul gestionării fondului forestier, în special, prin modul de obținere a autorizațiilor prin care se fac tăieri abuzive, conflictele de interese etc. Vrem prin acțiunile de sensibilizare să combatem furtul forestier”, a precizat ministra.

În mesajul său, șeful CNA, Iulian Rusu, a menționat că fenomenul corupției în silvicultură cauzează pierderi economice considerabile și afectează irecuperabil mediul înconjurător. „Pe parcursul mai multor ani, Centrul Național Anticorupție a avut în exercitare anchete penale care vizează defrișările ilegale și plângeri prin care am fost sesizați despre activitățile ilicite ale unor funcționari. Este vorba despre prejudicii enorme, cauzate fondului resurselor naturale. Pe lângă dosare, dispunem de analize operaționale și strategice care ne permit să sesizăm vulnerabilitățile domeniului. De aceea, evenimentul de azi este unul necesar, deoarece prevenirea este mai puțin costisitoare decât combaterea. Ne vom strădui ca împreună cu Ministerul de profil și Agenția „Moldsilva” să creștem gradul de conștientizare și responsabilitate a angajaților din domeniu pentru patrimoniul nostru comun”, a precizat directorul CNA.

La rândul său directorul Agenției „Moldsilva”, Vadim Stîngaci, a reiterat necesitatea implementării unor acțiuni în vederea soluționării unor probleme de corupție și integritate profesională care ar aduce un suflu nou în dezvoltarea fondului forestier. În opinia lui, instituțiile statului trebuie să promoveze mai activ politici și acțiuni în vederea informării și dezvoltării culturii ecologice în rândul cetățenilor. „Vom considera că ne-am atins scopul dacă cetățenii vor conștientiza că silvicultorii sunt cei care nu numai exploatează resursele forestiere, dar și plantează, regenerează, protejează pădurile, desfășoară alte lucrări silvice fără de care nu s-ar menține fondul forestier”, a menționat Stângaci.

Vadim Stîngaci susține că acțiunile vor fi consolidate și în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Agrară și Colegiul de Ecologie.

Ofițerii CNA vor organiza instruiri pe subiecte legate de asigurarea integrității instituționale și profesionale, modalitățile de denunțare a manifestărilor de corupție, institutul avertizorului de integritate, controlul integrității instituționale asigurat de CNA, răspunderea pentru lipsa integrității, mecanismele de sesizare și alte rigori de integritate.

Sursa: ecopresa.md