Oamenii de știință de la Universitatea Reading din Marea Britanie au stabilit că ozonul poate fi unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră și impactul său asupra climei este mult mai puternic decât se credea anterior. Rezultatele studiului au se regăsesc într-un articol publicat în revista Nature Climate Change.
Echipa a folosit modele pentru a simula schimbările nivelurilor superioare și inferioare ale ozonului atmosferic între 1955 și 2000 pentru a le izola de alți factori. Modificările nivelului de ozon din straturile superioare și inferioare ale atmosferei au fost responsabile pentru aproape o treime din încălzirea apelor oceanice de la granița cu Antarctica în a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Aceste simulări au demonstrat că epuizarea ozonului în atmosfera superioară și creșterea concentrației în atmosfera inferioară au contribuit la încălzirea înregistrată în oceanul superior de doi kilometri grosime la latitudini subpolare printr-o creștere generală a emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest lucru a fost neașteptat deoarece creșterea ozonului în troposferă este văzută în principal ca un factor care influențează clima din emisfera nordică, deoarece aici are loc principala poluare.
Ozonul se formează în atmosfera superioară ca urmare a interacțiunii dintre moleculele de oxigen și radiațiile UV. În atmosfera inferioară, se formează din reacții chimice între poluanți precum emisiilor mașinilor și alte emisii.